Jedovatému alkoholu už v Česku podlehlo 20 lidí. Ministr zdravotnictví kvůli tomu v pátek vyhlásil zákaz prodeje a nalévání destilátů s 20procentním obsahem alkoholu. Zástupcům zavedených značek se ale takový postup nelíbí.

Plošné zakázání prodeje "silnějšího alkoholu" je například podle managementu Becherovky nesprávné. Prověřené značky by podle nich měly být z honby za škodlivým alkoholem vyřazeny.

 

Jaký postup tedy navrhují v Karlových Varech? Jak se jich prohibice v Česku přímo dotkne? Může zákaz alkoholu v Česku zlevnit/zdražit jeho následující prodej? A jak by se podle světově známé české firmy měla celá situace kolem prohibice vyřešit?

Ptali jste se přímo provozního ředitel JBKB Vladimíra Darebníka zodpovědného za výrobu Becherovky, v pondělí od 13:00.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jaroslav Mokráš
Dobry den, nebylo by jednodussi zakazat domaci alkohol a povolit zahranicni? Jaky je Vas nazor an vyrobu novych kolku a povoleny prodej jen prekolkovanych zarucene nezavadnych lahvi? Diky za odpoved...
Podle mého názoru výrobky renomovaných domácích výrobců jsou podrobeny stejné kontrole jako výrobky zahraniční. V našem případě máme zavedený tak podrobný systém kontroly kvality, že je nemožné dopustit jakoukoliv kvalitativní chybu. Pokud se týká nových kolků, jednali jsme o tom. Jejich zavedení však vyžaduje nemalé technické úsilí a velké finanční prostředky, takže si myslím, že to není pro daný moment reálné.
Vladimír Darebník
Ivan Růžička
Proč se v naší zemi tolik chlastá?
Jistě pochopíte, že na tento dotaz neumím odpovědět. Nicméně naše společnost je velmi aktivní v oblasti podpory a propagace zodpovědného pití. Doporučuji se Vám podívat na webové stránky www.pijsrozumem.cz nebo www.pobavmeseoalkoholu.cz, kde se o tom můžete přesvědčit.
Vladimír Darebník
LD
Jako jste si jisti, že váš produkt se prodává jen originál. Láhev ani etiketa nemá ochranné prvky. "Opajcovat" jde i váš likér, recepty blížící se, či totožné, existují.
Lahev a etikety jsou částí ochranné známky. Je tedy trestné je používat jinými subjekty než námi. Systém označování a zpětné kontroly je v naší společnosti unikátní, jsme schopni identifikovat každou jednotlivou lahev. Připravit stejnou recepturu je nemožné, všechny existující "zaručené" recepty jsou pouze snahou o napodobení.
Vladimír Darebník
pametnik
Za komunistu nebyla prodana v obchodech ani jedna flaska s jedovantym metanolem. Ted umira spousty lidi kteri si mysleli ze si kupuji etanol a on tam byl metanol. Nebylo tedy lepsi kdyz mel stat monopol na vyrobu, distribuci a prodej alkoholu? Aspon neumirali lide na podnikatelsky chtic po penezich. Soukroma vyroba alkoholu vrazdi, je mnohem lepsi kdyz vyroba a distribuce alkoholu neni soukroma.
Výroba a prodej alkoholu je pod státním dozorem. Nezapomeňte, že vzniklé případy byly zcela jednoznačně identifikovány jako černý trh, tedy kriminální čin.
Vladimír Darebník
Pavel Nový
Dobrý den, kde by podle vás konkrétně měla být nastavena hranice, kdo je ještě prověřený výrobce a prodejce a kdo už ne, aby tím zároveň nebyla narušena zásada volného trhu a konkurenčního prostředí ? Je obecní pálenice prověřený výrobce ? Děkuji za odpověď.
Já myslím, že systém je nastavený správně a nediskriminuje žádného výrobce. Problémem je černý trh a boj proti němu. Vyjádřit se k problematice obecné pálenice není jednoduché. Rozhodně jako členové Unie výrobců a dovozců lihovin se snažíme o to, aby tato činnost měla nastavena o hodně přísnější pravidla než je tomu v souačasné době.
Vladimír Darebník
Pavel Drobejš
Dobrý den, Jakým způsobem rozpoznám v obchodě že se jedná o originální láhev Becherovky? Děkuji, P.D.
Pro běžného spotřebitele jsou to dvě základní věci: řádně nalepený kolek přes horní víčko lahve a dále unikátní kód na zadní etiketě.
Vladimír Darebník
Vít
Vážený pane Darebníku, dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli několik měsíců trvající prohibice by mohla být likvidační i pro podobně zavedené značky jako becherovka, resp., jestli je pro některou e zavedenýchznaček český trh natolik relevatntní, že by několikaměsíční prohibic mohla v důsledku přivést do insolvence i zavedenou společnost. Dále jsem se chtěl zeptat, jakým způsobem byte navrhoval základní teze legislativního návrhu zákona, který by dostatečně zamezil české "vynalézavosti", když se domnívám, že omezení prohibce by bylo zcela obejíto a zneužito a že právě a jedině celoplošná prohibice je jediným řešením nastálé situace. Díky
Tato otázka je předčasná. Myslím, že bych na ní mohlodpovědět pouze obecně - jakýkoli zásah do volného trhu musí mít následky. Pokud se týká druhé části dotazu, myslím si, že by se měly daleko lépe rozpracovat metody boje s černým trhem a to, že nelegální výroba alkoholu nebude přestupkem ale trestným činem, jako tomu bylo dříve.
Vladimír Darebník
Tazatel
Dobrý den, jak si poláci mohou dovolit chtít informace od ČR a zakázat veškerý dovoz alkoholu po aférách typu technická sůl či zkažená vejce, k nimž nedali českým úřadům ani čárku? Děkuji
Já určitě nejsem správný adresát tohoto dotazu.
Vladimír Darebník
ctenar
"Prověřené značky by podle nich měly být z honby za škodlivým alkoholem vyřazeny." A jak prověřené značky zajistí, že jejich výrobky nebudou falzovány? Dohodou s černým trhem? PS. Osobně si myslím, že je nutné rozlišovat mezi renomovanou značkou a prověřeným zdrojem. To první opravdu ovliňuje výrobce, to druhé je ale jen a jen v rukou konečných prodejců a výrobci jako takoví na to v dnešní době mají mizivý vliv. Byť i to může být, do určité omezené míry, v jejich rukou: prodej svých výrobků jen přes jimi ověřené-autorizované prodejce, souběžně s kampaní kdo je jejich smluvním prodejcem. Ostatně v jiných odvěvích to takto funguje.
Prodej alkoholu je do značné míry monitorován a kontrolován státními orgány. Jsem přesvědčen, že žádná velká obchodní síť si nedovolí nabízet výrobky z nelegálních zdrojů, protože naše (výrobců) a jejich (prodejců) procesy to neumožní. Toto je věc, na kterou by měl bý brán zřetel a veškerá potoznost kontrolních orgánů by měla být zaměřena na jiné možné prodejní kanály.
Vladimír Darebník
jan tyls
dobry den, existuje nejaky jednoduchy(neco jako lakmusovy papirek) test na pritomnost metanolu? nebyl by takovy resenim zakazu prodeje?
Toto bohužel neexistuje, analýza není tak jednoduchá.
Vladimír Darebník
Vít
Vážený pane Darebníku, dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, jestli několik měsíců trvající prohibice by mohla být likvidační i pro podobně zavedené značky jako becherovka, resp., jestli je pro některou e zavedenýchznaček český trh natolik relevatntní, že by několikaměsíční prohibic mohla v důsledku přivést do insolvence i zavedenou společnost. Dále jsem se chtěl zeptat, jakým způsobem byte navrhoval základní teze legislativního návrhu zákona, který by dostatečně zamezil české "vynalézavosti", když se domnívám, že omezení prohibce by bylo zcela obejíto a zneužito a že právě a jedině celoplošná prohibice je jediným řešením nastálé situace. Díky
Již jsem odpověděl
Vladimír Darebník
Karel
Dobrý den, chci se zeptat jaký je vztah mezi kontrolovanými alkoholickými nápoji nad 20%, které jsou světoznámé a nikdy neměly žádný problém a načerno páleným alkoholem? Proč kvůli černému trhu, kterému se až do těchto chvil nevěnovala patřičná pozornost, je zakázán prodej kvalitního alkoholu ze zahraničí, popř. z Čech? Děkuji za odpověď ..
Určitě nejsem správným adresátem tohoto dotazu. Nicméně i my se snažíme v současdné době vysvětlit, že procesy zavedené v naší společnosti jsou na takové úrovni, že umožňují pouze výrobu nezávadných výrobků a že současné opatření může situaci s distribucí černého alkoholu ještě zhoršit.
Vladimír Darebník
Petr
Dobrý den pane řediteli, v médiích se objevily informace o černém trhu s ochrannými kolky, o jejich nákupech výrobci alkoholu a o údajných prodejích kolků na černý trh. Máte k tomuto tématu nějaké poznatky? Mužete zaručit, že nikdo ze zaměstnanců společnosti kterou tu reprezentujete se na podobném obchodu nepodílel? Děkuji za odpověď
Zacházení s ochrannými kontrolními páskami tzv. kolky má svoje přísná pravidla. O veškerém pohybu těchto pásek musí být vedena evidence, která je dokládána celnímu úřadu. Kontrolní pásky, které jsou například poškozeny během výrobního procesu musí být nalepeny na zvláštní papír a vráceny na celní úřad. Skladování kontrolních pásek je zajištěno ve speciálním skladě pod přísnou kontrolou včetně kamer. Proto se domnívám, že jejich zneužití je v našem případě nemožné.
Vladimír Darebník
jiri
Přeji hezký den, myslíte si, že až v parlamentní nalejvárně dojde pití a heger s kalouskem na chvilku vystřízliví, že je napadne, že než plošný zákaz by byl lepší (pro zákazníky, výrobce, prodejce i státní kasu) pouze zákaz podomního a stánkového s tím, že kamené obchody by měli povinnost stáhnout z prodejů pouze zboží, které bylo dodané z česka např. po 1.6 2012 (bo je zde oprávněný předpoklad, že ten methanol je pouze z nové "výroby" a ne ze starých skladových zásob na prodejnách. A taky by snad mohl být povolen prodej toho zboží, kde prodejce je schopen prokazatelně deklarovat dodávky přímo od ověřeného výrobce, přičemž udělat soupis ověřených (značkových) výrobců v čechách by snad až tak velký problém být neměl. udělat zátah na ilegální výrobce mohla policie už provést dávno...jenom by musel k tomu někdo dát svolení.
Naše společnost je členem Unie výrobců a distributorů lihovin, která podle výběru spotřební daně v loňském roce sdružuje výrobce a distributory , kteří reprezentují 81% českého trhu s alkoholickými nápoji. V rámci této Unie jsme předkládali a předkládáme řadu podnětů, jak řešit boj s černým trhem alkoholu. Jsme členy meziresorní komise, jejímž předsedou je první náměstek ministra financí. V rámci této komise bylo dohodnuto již několi opatření, která by se měla co nejdříve realizovat.
Vladimír Darebník
Martin Grönig
Dobrý den, netušil jsem, že má v sobě Becherovka víc jak 20% alkoholu. Zároveň se chci "pochlubit", že Becherovka byl první alkohol, který jsem ochutnal (ve 14ti). Co děláte pro zodpovědné pití a zákaz prodeje alkoholu dětem?
Děkuji za tento dotaz. Naše společnost je velmi aktivní v oblasti podpory tzv. zodpovědného pití a prevence piti nezletilými. Podívejte se na webové stránky www.pijsrozumem.cz nebo www.pobavmeseoalkoholu.cz, kde si o všech aktivitách můžete přečíst.
Vladimír Darebník
Radek
Dobrý den, Jsem toho názoru, že je možné pustit do obě+hu nové lahve s např. červenými kolky nejdříve od velkých výrobců, jako jste i vy. Ty staré lahve stáhnout a výrobcem/dovozcem překolkovat. Pak teprve menší firmy..... Chi mít jistotu, že státní kotrola mi zaručí aspoň "poživatelnost" potravin, když už kvůli neschopmnosti mi nezaručí i kvalitu. R.B.
Jako členové Unie výrobců a distributorů lihovin chceme pomoci státním orgánům i v této oblasti.
Vladimír Darebník
Mardzin
Vím že to není úplně dotaz ale snad Vás alespoň potěší můj názor : Upřímně řečeno by se měl povolit prodej Becherovky alespoň v lékárnách protože to je snad jediný alkoholický nápoj který podle mě splňuje i kategorii lék... Přeji Vám ať tuto krizi úspěšně ustojíte.
Moc děkuji za Váš názor i vaše přání. Určitě nepůjdeme cestou lékáren, ale chceme dokázat, že námi používané metody a postupy garantují vysokou kvalitu a samozřejmě nezávadnost našeho výrobku.
Vladimír Darebník
Jiří Vaněk
Dobrý den, zajímalo by mne, odkud se k nám do výroby dostává etanol(přimíchávaný) a také jaké jsou zavedené ochranné prvky, aby nedošlo k jeho záměně za jedovatou látku? Děkuji, Jiří
Moc děkuji za konkrétní otázku. Do našeho závodu přijímáme alkohol (ethanol) pouze od dvou renomovaných českých výrobců, kteří jej výrábějí ze zkvašené řepné melasy. Tito dodavatelé mají zavedeny přísné systémy kontroly, kdy každá dodávka obsahuje podrobnou analýzu složené dodávaného alkoholu. Když alkohol (ethanol) přejede do našeho závodu přečerpá se do uzavřeného tanku, kde čeká na analýzu. Pouze po detailní analýze zejména s pomocí plynového chromatografu je tato šarže uvolněna do oběhu. Chtěl bych poznamenat, že malé množství methanolu vzniká při procesu kvašení vždy. Český limit je 300 mg na 1 litr absolutního ethanolu, u nás používáme o něco přísnější limit a to 100 mg na 1 litr. Nebezpečné množství se udává v gramech.
Vladimír Darebník
Morávák
Dobrý den, nevím co máte proti malým pěstitelským pálenicím. Dovezu tam vlastnoručně posbírané ovoce, které jsem vypěstoval, nechám ho odborně vypálit, zaplatím daně a vím, že mám kalitní alkohol, co potěší i mé známě a ne bramborový líh s cukrem, barvivem a trestěma, co pančujete vy.
Dobrý den! Nechtěl bych diskutovat se čtenáři na základě invektiv. Moje odpověď hovořila pouze o tom, že bychom jako členové UVDL chtěli zavést větší kontrolu pěstitelských pálenic. Výroba ovocného destilátu není jednoduchá technologie a měla by být prováděna pouze osobami, které na to mají patřičnou kvalifikaci, tedy znalosti a zkušenosti. Pokud bude tato výroba prováděna kvalifikovanými lidmi a se stejnou evidencí jako máme my, velcí výrobci, bude situace v pořádku.
Vladimír Darebník
jirka
V minulosti výrobci poukazovali an to, že až 25% trhu s alkoholem obsadilia nelegální výroba a prodej...a vláda (potažmo policie) to ignorovala ...a dneska se dozvídáme od té "aktivní" policie, že v rámci kontrol zjišťují, že skoro každá druhá flaška je pančovaná (respektive jde o nelegální výrobek). Dá se to vůbec slušně komentovat?
Určitě nejsem správný adresát otázky. Chtěl bych říci, že jako členové UVDL spolupracujeme se státními orgány a že mnohé z našich návrhů byly akceptovány. Ukazuje se však, že boj s černým trhem musí být daleko razantnější. Nelegální výroba alkoholu musí být trestným činem a ne přestupkem.
Vladimír Darebník
stanik
Dobry den.Osobně si myslim,že plošna prohibice je a byla prospěšnou.Jistěže nejvice postihla vyznamne likerky jako pravě Becherovku, R.Jelinka, Prostějovskou Starorežnou,a podobne velkovyrobce.Ti asi take budou nejvice postiženi.Muj dotaz zni jak dlouho dokaži takovito velkovyrobci vyrabět na sklad,a jak se budete společně branit proti ušlemu zisku a poškozeni značky.Rozhodně si ale nemyslim,že za toto muže stat.-Na rozdil od malovyrobcu vy jako vyznamny vyrobce musite dodržovat a držet se vyrobnch norem a postupu i v připadě prvotnich surovin.Přeji Vam aby jste tuto situaci ustali.Děkuji
Dobrý den! Moc děkuji za dotaz i přání. K Vaší otázce mohu říci jen to, že naším cílem rozhodně není vyrábět na sklad, ale vyřešit vzniklou situaci co nejrychleji. Váš postřeh o výrobcích renomovaných výrobců pouze hovoří o tom, že naši spotřebitelé velice dobře vnímají trh s alkoholickými nápoji a vědí kde hledat kvalitu.
Vladimír Darebník
Kuk
Co používáte do Becherovky za etanol? Je to produkt kvašení přírodních produktů, nebo chcemicky vyrobená směs? Kupujete ho v ČR, nebo zv zahraničí (v Polsku)? Děkuji za odpověď. Ivan
Odpověděl jsem již dříve. Takže jen stručně. Ethanol používaný pro výrobu becherovky je přírodní produkt vzniklý kvašením řepné melasy. Pro výrobu používáme výhradně české dodavatele.
Vladimír Darebník
Kiwi
Zdravím! Neuvažujete o zavedení nějakého vlastního ochranného prvku na etiketách nebo uzávěrech, jenž by zkomplikoval padělatelům práci? Např. hologram atp., když se kolky státu ukazují jako nedostatečné.
V současné době je každá lahev označena speciálním kódem, který jednoznačně identifikuje její původ.
Vladimír Darebník
moine
Legální výrobci jsou tvrdě sešněrováni řadou přísných legislativních předpisů (dohledatelnost surovin, hygiena výroby a další) a ze zisku, který za těchto podmínek vygenerují je po nich tvrdě vymáháno placení daní a odvodů. Navíc, v případě legálních výrobců alkoholu, je na jejich produkty uvalena vysoká spotřební daň. Naproti tomu v tomto státě, zjevně po delší dobu, byly v obskurních podmínkách míchány obskurní chemikálie a ze zisku stát neviděl ani korunu. Nikoho ze státních úředníků to nezajímalo a to až do doby, kdy začalo docházet k nekontrolovatelnému umírání. Podle mého názoru je to důsledek katastrofálního selhání státu a měla by následovat vlna demisí, minimálně na ministerské úrovni. Jaký je Váš názor?
Boj s černým trhem není jednoduchý a ukazuje se, že musí být daleko razantnější. To co je ale velmi důležité je Vaše zmínka o postupech používaných v renomovaných společnostech. Myslím, že tato skutečnost by měla být vzata v úvahu při jakýchokoliv opatřeních.
Vladimír Darebník
David Filgas
Dobrý den, o ztrátách na ušlém zisku z důvodu vyhlášení "částečné" prohibice se mluví a píše. Odhadovat jak dlouho potrvá je pouhá spekulace. Má otázka je ale s celou spekulací spojena. Pokud prohibice nebude ukončena řekněme do 7 dní, bude Becherovka reagovat na ušlý zisk například navýšením ceny? Samozřejmě jak se zachovají obchodní prodejci nevíme, ale je tu i nějaká dohoda s řetězci typu Tesco, Albert atd., že i přes ušlý zisk nedojde k navýšení ceny nebo popřípadě jen v řadech pár procent? Děkuji mockrát za odpověď
Dobrý den! Všichni věříme, že trvání prohibice bude velmi rychle ukončeno a jakékoliv tyto úvahy nebudou mít místo.
Vladimír Darebník
Honza
Jak si můžete být tak jistí tím, že by se měl tvrdý alkohol hned začít prodávat? Jakou máte jistotu, že někdo neuvede vaše produkty s metylem - stačí k tomu jen několik věcí - lahev, etiketa a kolek. To že tím způsobil trestný čin je podružné, lidem, kteří by kvůli tomu přišli o život či zdraví, to nijak nepomůže. Myslím, že každý rozumný člověk těď ŽÁDNÝ tvrdý alkohol nekupuje a čeká až se situace vyřeší. Tak jaký je rozdíl mezi tímto a zákazem prodeje?
Toto je velmi složitá otázka. Pokud ovšem nebude možné prodávat alkohol na tržištích a různých stáncích jsem přesvědčen, že značkové výrobky, kam patří i naše produkty, prodávané v zavedených podnicích budou pouze originální.
Vladimír Darebník
uplnej vypatlanec
Dobry den, vite ze pro soucasnou pravicovou (haha) vladu neni pancovani chlastu trestnym cinem ? To jsou veci, vidte. Pred 2 roky jim to nejak vypadlo, takze je to jen prestupek. Becherovka je vyborna, obzvlast mrazena (ale po jendy pomlazce jsem si na ni musel znovu zvykat :-)) ) At se dari.
Ano, je to jedna z iniciativ UVDL.Pokoutní výroba černého alkoholu musí být trestním činem.
Vladimír Darebník
Palič
Dobrý den, jaký je recept na Becherovku? Přidávat Savo, jaké bylinky luhovat? Díky
Recept na Becherovku je tajný a znají jej pouze 2 pracovníci společnosti. Je stejný jako v roce 1807.
Vladimír Darebník
Korzar
Co myslíte, proč není umožněn solidním společnostem prodávat svoje produkty alespoň ve firemní prodejně přímo u výrobního závodu rovnou z výroby? Jednak by si nikdo nedovolil dělat patoky kvůli jménu své značky a navíc by to bylo stejně dostatečně dohledatelné...
Toto je velice správný podnět. Určitě s ním budeme dále pracovat alespoň v nejbližším období.
Vladimír Darebník