Jaká jsou nová pravidla pro zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny? Jak se vlivem nečekaného přílivu lidí proměňuje český trh práce? Na co si dát pozor při vyplňování papírů a jak co nejjednodušeji rozšířit svůj tým?

Na tyto otázky budeme dávat odpovědi u kulatého stolu Hospodářských novin, kterého se budou účastnit viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský, náměstkyně pro řízení sekce zaměstnanosti na ministerstvu práce a sociálních věcí Kateřina Štěpánková, Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGroup a Nicola Lukovicsová ze společnosti Continental.

Posílejte nám prosím své otázky s předstihem zde pod tímto článkem. Odpovědi přineseme ve čtvrtek odpoledne, kdy bude možné sledovat celou debatu Hospodářských novin.

Online rozhovor

Obnovit
Položte vlastní dotaz
Položit dotaz
Lukáš Janáč
Dobrý den, je nějaká možnost "zaměstnat" či spíše platit za odvednou práci (např. za zpracování výkresů, grafických návrhů apod.) osobě, která je na Ukrajině? Postačí pro český finanční úřad faktura ukrajinského "OSVČ" nebo firmy? Děkuji.
Pavel
Dobrý den, jaká jsou pravidla pro zaměstnání Ukrajinců na DPP?
Dagmar
Dobrý den,prosím, může občan Ukrajiny u nás získat živnostenský list a na jeho základě podnikat jako učitel hry na klavír ? Děkuji.
Jana
Dobrý den, je možno zaměstnat nezletilého Ukrajince - 17 let (vízum strpění) na brigádu - DPP?
Markéta
Dobrý den, co vše musím jako zaměstnavatel vyřídit, pokud chci zaměstnat občana UA na HPP? Bude to jako zaměstnat občana EU? Tedy vyplnit tyto formuláře?: - Oznámení o nástupu do zaměstnání (do 8 dnů) - HOZ na ZP (do 8 dnů) - Informace o nástupu občana EU/EHP a Švýcarska nebo jeho rodinného příslušníka, nebo cizince, který nepotřebuje pracovní oprávnění do zaměstnání (v den nástupu) na krajskou pobočku ÚP Co povolení k pobytu? Je nutné? Děkuji za odpověď.
Marcel Legindi
Dobrý den, uplatňují se totožná pravidla i na uprchlíky z Běloruska?
David
Dobrý den, jak můžu jako soukromá osoba zadat práci ukrajinskému architektovi/projektantovi? Na OSVČ a fakturu? Kde můžu tuto nabídku inzerovat? Děkuji
Vojtech
Dobry den, meni se neco pro ukrajince, kteri tu jiz legalne byli pred valkou na zamestnaneckou kartu? Co musim udelat pokud ukrajinci zamestnanemu ve firme A na HPP (zam. karta) chci ve firme B dat jeste Dohodu?