Daňové přiznání musíte podat do 2. dubna 2012. Pokud je vám už nyní jasné, že tento termín nestihnete, máte dvě možnosti, jak dosáhnout prodloužení lhůty. První je zplnomocnění daňového
poradce – tím se vám lhůta posune z 2. dubna na 2. července. Druhou možností je, že o prodloužení lhůty sami požádáte. Berní úřad na základě vaší žádosti může lhůtu odsunout až o tři měsíce, ve většině případů tedy do 2. července.

Máte-li příjmy ze zahraničí, vyhrajete další čtyři měsíce. Podat přiznání a zaplatit daň můžete až za 10 měsíců od konce daného zdaňovacího období, většinou tedy až prvního listopadového dne.

Se žádostí o prodloužení lhůty neotálejte. Plnou moc udělenou daňovému poradci, respektive žádost o prodloužení lhůty, musíte finančnímu úřadu předložit ještě před uplynutím zákonné lhůty, tedy do druhého dubna. K žádosti o prodloužení nezapomeňte připojit kolek v hodnotě 300 korun. Těm z vás, kteří mají povinný audit, se lhůta pro podání přiznání automaticky prodlužuje až do 2. července a nemusíte ani zplnomocňovat daňového poradce, ani žádat o prodloužení.

Povinnost auditu by se vás týkala, pokud byste v minulém a předminulém roce splnili dvě z následujících tří podmínek:

  • aktiva více než 40 milionů korun,
  • roční obrat více než 80 milionů korun a
  • průměrný přepočtený stav zaměstnanců v průběhu účetního období více než 50.

Jak se vyhnout pokutám

Budete-li přiznání podávat na poslední chvíli, ať už 2. dubna, nebo 2. července, a podatelna finančního úřadu i pošta už budou zavřené, odešlete ho jako takzvaný e-tiskopis. K tomu nepotřebujete ani datovou schránku ani zaručený elektronický podpis. Stačí, když přiznání vyplníte ve formuláři, který najdete na webových stránkách České daňové správy a poté ho elektronicky odešlete svému místně příslušnému finančnímu úřadu.

Aby však bylo vaše přiznání považováno za včas podané, musíte vyplněný formulář do pěti dnů po jeho elektronickém odeslání ještě vytisknout, podepsat a odeslat příslušnému finančnímu úřadu
poštou, popřípadě ho zanést na finanční úřad osobně. !Pozor: Za pozdní podání přiznání můžete být pokutováni.

Při posuzování toho, zda jste daňové přiznání podali včas, bude finanční úřad zohledňovat den předání přiznání na podatelně finančního úřadu, den jeho odeslání z vaší datové schránky, popřípadě den jeho předání na poštu.


Jak na poslední chvíli vyplnit růžový formulář daňového přiznání?

Ptali jste se Lucie Rytířové a Terezy Köppelové z auditorské a poradenské společnosti Mazars. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídaly v pátek 30. března.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Evžen Martin
Dobrý den, prosím o radu u dlužné mzdy. Podávám přiznání za rok 2011 za příjmy ze zaměstnání a uplatňuji dary. Za práci dle pracovní smlouvy v roce 2011 mi zaměstnavatel nevyplatil mzdu. Záloha na daň z příjmů (a soc. a zdrav. pojištění) mi byla sražena a odvedena. Avšak na řádku 1 "Potvrzení o zdanitelných příjmech" je částka, jakoby mi byla mzda vyplacena. V roce 2011 jsem podal výpověď a v roce 2011 hodlám na bývalého zaměstnavatele podat návrh na insolvenci (nevyužil jsem možnost požádat ÚP o vyplacení dlužné mzdy). Chápu správně, že (nevyplacenou) mzdu zdaním v přiznání za rok 2011 a pokud v budoucnu dostanu dlužnou mzdu po vypořádání insolvence/konkurzu, tak už tento příjem nebudu zdaňovat ani odvádět soc. a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, do daňového přiznání se uvádí pouze příjmy, které Vám byly vyplaceny do 31. ledna 2012, tj. údaj z řádku č. 2 Potvrzení o zdanitelných příjmech.
Tereza Köppelová
Martin Lust
Dobrý den, zdanit nebo nezdanit příjem z prodeje rodinného domu? V roce 2011 jsem prodal rodinný dům (smlouva, zápis do Katastru a úhradu kupní ceny v roce 2011). Rodinný dům jsem vlastnil 1 rok (od roku 2010) před prodejem a měl jsem v tomto rodinném domě trvalé bydliště 3 roky (od roku 2008). a) Je tento příjem osvobozen od daně z příjmů? b) Ke kterému dni se přihlíží, aby byl prodej osvobozen (podpis smlouvy, den ke kterému je zapsán převod v katastru nebo den úhrady kupní ceny)? c) Pokud by příjem z prodeje RD nebyl osvobozen z důvodu lhůty, jak by se projevilo, že v roce 2012 koupím byt ve kterém budu bydlet - bude osvobozen? Záleží, zda jde o byt v osobním nebo družstevním vlastnictví? Moc děkuju a přeju hezký den.
Dobrý den, a) dle Vámi uvedených informací by měl být příjem z prodeje rodinnému domu osvobozen od daně z příjmů, jelikož jste v něm měl bydliště déle než 2 roky bezprostředně před prodejem; b) u prodeje nemovitosti se přihlíží ke dni zápisu do katastru nemovitostí; c) jestliže bude příjem z prodeje domu v roce 2012 použit na nákup Vašeho bytu, byl by osvobozen i v případě nesplnění výše uvedené 2leté lhůty. Děkuji za dotaz a také Vám přeji hezký den.
Tereza Köppelová
Martin Š
Dobrý den, od r 2010 mám přerušenou živnost jako OSVČ, za rok 2011 tedy nemám z této činnosti žádné příjmy. Musím podat DPFO? Byly by tam samé nuly. Děkuji
Dobrý den, pokud jste v roce 2010 přerušení živnosti finančnímu úřadu oznámil, není již nyní třeba nic dokládat. V opačném případě zašlete na finanční úřad oznámení o přerušení živnosti společně s informací, že jste v roce 2011 neobdržel žádné příjmy ze živnosti.
Tereza Köppelová
L.Květnic
Může společnost s ručením omezeným a s ročním obratem za rok 2011 do 300 000,- Kč vyhotovovat výsledovku a rozvahu - ve zjednodušeném rozsahu, nebo kompletní - výsledovku, rozvahu a celé DPPO v Kč, nebo v tis. Kč Děkuji za odpověď
Dobrý den, jestliže nemá společnost s ručením omezeným povinnost ověření účetní závěrky auditorem, lze vyhotovovat rozvahu a výsledovku ve zjednodušeném rozsahu.
Tereza Köppelová
Roman K.
Dobrý den, chci se zeptat. V roce 2011 jsem byl OSVČ od ledna do červan, kdy jsem ŽL pozastavil. Musím tedy podat DP a započíst tam také příjmy, které jsem měl již jako zaměstnanec na DPP či DPČ? Nebo se v DP promítnou jen příjmy z doby leden - červen 2011, kdy jsem byl OSVČ? Navíc jsem po celou dobu studentem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ve Vaší situaci jste povinen podat daňové přiznání za rok 2011. V tomto daňovém přiznání je třeba uvést veškeré příjmy obdržené za rok 2011, tedy i příjmy ze závislé činnosti (DPP, DPČ). Tyto příjmy by se do daňového přiznání neuváděly pouze v případě, že z nich byla odvedena konečná srážková daň a nikoliv daň zálohová (Potvrzení o zdanitelných příjmech, které Vám vystavil Váš zaměstnavatel, by bylo v tomto případě nulové).
Tereza Köppelová
Martina K.
Dobrý den, v roce 2011 jsem pracovala na ŽL pro jednu pojišťovnu do dubna, pak jsem činnost ukončila. Od ledna do dubna 2011 jsem neměla žádný příjem. Naopak, musela jsem 2600 vracet za storna provizí. Musím podat daňové přiznání, když jsem měla nulové příjmy? Děkuji.
Dobrý den, podle Vámi uvedených informací daňové přiznání podávat nemusíte. Stačí finančnímu úřadu oznámit, že jste v roce 2011 neměla žádné příjmy z podnikání.
Tereza Köppelová
Jan Baďura
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to se zaokrouhlením hodnoty daru v případě uplatnění daru podle §15. Zda na celé koruny dolů nebo nahoru. Děkuji
Dobrý den, částku daru, kterou budete uvádět do daňového přiznání, zaokrouhlete na celé koruny matematicky.
Tereza Köppelová