Největší česká internetová společnost Seznam.cz zažila rekordní rok. Provozní zisk za rok 2011 by měl poprvé překonat miliardu korun.

Nejoblíbenější tuzemský vyhledávač se snaží čelit sílící konkurenci Googlu a Facebooku inovacemi. Představil zbrusu nový e-mail, chystá redesign webů Super.cz a Sport.cz.

Velká očekávání má také od rozjetí internetové televize spolu se Stream.cz. Věří, že časem dokáže konkurovat i velkým zaběhlým televizím, jako je Nova nebo Prima.

Trápí ho ale vývoj v počtu uživatelů na jeho serverech Lidé.cz a Spolužáci.cz, které ztrácejí ve prospěch sociálních sítí, jako je zmíněný Facebook nebo Twitter.

Budoucí úspěchy Seznamu věští i časopis Forbes, když jeho zakladatele a vlastníka 70procentního podílu Ivo Lukačoviče zařadil na svůj pravidelný žebříček nejbohatších lidí světa jako "vycházející hvězdu". Lukačovičův majetek odhaduje na asi polovinu potřebné miliardy dolarů, podle Forbesu má slušné šance se mezi dolarové miliardáře dostat.

Jaké změny Seznam chystá a jak moc do nich mluví Ivo Lukačovič, na dotazy čtenářů odpovídal výkonný ředitel Seznamu Michala Feixe.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Michal Grüber
Dobrý den, chystáte se na expanzi se Seznamem do Německa?
Dobrý den, Seznam.cz je českou firmou orientovanou na český trh. A i přesto, že se zde občas podobné nápady objeví, zatím v plánu expanzi do zahraničí nemáme.
Michal Feix
Miroslav Vachek
Pokud je mi známo, pracujete u Seznamu již poměrně dlouhou dobu. Neztrácíte motivaci? Není to trochu nuda? Jak si vlastně udržujete chuť do práce?
Kdybyste se zeptal moji manželky, tak by Vám i po mých 8 letech v Seznamu řekla, že bych měl z práce chodit dřív a víc se věnovat rodině a odpočívat. Jinými slovy, práce v Seznamu mě baví, protože se tu potkávám denodenně se zajímavými lidmi, nápady a řešeními, která rozhodně nudná nejsou. O udržování chuti do práce jsem nikdy nepřemýšlel, prostě ji mám. Neříká se tomu náhodou workoholismus?
Michal Feix
J. Wagner
Dobrý den, jak chcete konkurovat Googlu, který zaměstnává a královsky platí ty nejlepší vědce z oblasti zpracování přirozeného jazyka (NLP) - data mining, strojový překlad atd. Naopak v ČR neznám žádného špičkového odborníka v této oblasti, který pro Seznam pracoval. Plánujete to změnit a udělat nějaký Seznam Research nebo bude dále spíše spoléhat na programátorech, který pracují spíš podle intuice než podle moderních statistických metod?
Určite s Googlem nechceme válčit penězi. Naše síla spočívá v orientaci na českého uživatele. Domnívám se, že se nám toto bude dařit více než nadnárodní společnosti, která se věnuje celému světu a na jednotlivé země světa má čas pouze v podobě lokalizace služeb, respektive jejich překladů. Podívejte se například na naše Mapy.cz a jejcih aktualizace. Máme je rozhodně dříve, než Google. Pražský okruh napřáklad na Mapy.cz byl hned v den otevření, Goolu trvalo doplnění do map více než 5 měsíců déle. Nesouhlasím s tím, že by v ČR chyběli odborníci na podobné oblasti. Je jich sice méně než v celém zbytku světa, ale jsou tu. O odbornosti svých kolegů (výzkumníků z fulltextového týmu, na které možná narážíte) bych rozhodně nepochyboval.
Michal Feix
Karel
Dobrý den zajímalo by mně jak se chystáte bojovat s facebookem aniž by jste kopírovali facebook? Děkuji.
Facebook kopírovat nepotřebujeme. Sice Facebook vnímáme jako konkurenta servisu, který poskytujeme na naši domovské stránce. Zatímco Seznam.cz nabízí zprávy, počasí a další profesionálně vybraný obsah, na Facebooku Vám tento servis poskytují Vaši "přátelé". Věřím, že profesionální obsah, který měsíčně přitáhne pozornost minimálně 2,4 milionů Čechů, funguje. Máme tedy vlastní cestu, kterou půjdeme i do budoucna.
Michal Feix
Tomáš Hudec
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je reálné aby byl ve smart televizorech Samsung widget Streamu?
Ohledně této spolupráce probíhají jednání. Stream.cz už můžete najít v televizorech LG.
Michal Feix
Michal
Bude v nové verzi Seznam email možnost podepisovat a číst emaily s elektronickým podpisem ?
Nové produkty jsou pod přímým dohledem Pavla Zimy, ale právě jsem si u produktové manažerky Emailu zjistil, že tuhle vlastnost v současné době pro nový Seznam.cz Email neplánujeme. Sice ji zvažujeme, ale s certifikací jsou zatím spojené technické problémy, které musíme nejdřív vyřešit.
Michal Feix
Michal
Bude možné přihlašování ke službám Seznamu jmeno + heslo + autorizace SMS jako e-bankingu ?
SMS využíváme v současné době například pro obnovu zapomenutého hesla, ale autentizaci pomocí SMS neplánujeme.
Michal Feix
Michal
Bude ve Fulltextu nějaké administrátorské rozhraní, aby si mohl člověk zrušit stránky ve vašem indexu Fulltextu, které přejmenoval, smazal a podobně
Pokud něco na svých stránkách upravíte a nechcete čekat na přeindexování naši robotem, můžete se spojit s naší technickou podporou a změnu nahlásit. Kolegové se snaží řešit vše, jak nejdříve mohou.
Michal Feix
Michal
Bude nějaké admin rozhraní, kde uživatel uvidí jak má navštěvované weby na který mu chodí lidé ze Seznamu ? Něco jako Google analytics
V současné době nic podobného neplánujeme. Ale například pro naše klienty máme nástroj na sledování efektivity kamapaně v našem PPC reklamním systému, které budeme dále zdokonalovat.
Michal Feix
Vaněček
Dobrý den, o Seznamu se mezi námi programátory říká, že obvykle nabízí relativně nižší základní plat. Máte problém v Praze sehnat dostatek kvalitních programátorů?
Nemyslím si, že by vývojáři v Seznamu měli platy výrazně níž, než je tržní průměr. Sehnat kvalitní a zkušené techniky nejen v Praze, ale i pro brněnskou pobočku, je stále problém. Není to však otázka peněz, nýbrž nedostatku podobně zkušených lidí na trhu. Zatímco ze škol vychází v čase podobné množství programátorů, technologických projektů a firem, kde jsou třeba, je v ČR stále víc.
Michal Feix
Michal
Jak bude na Seznamu Lide + Chatu + Diskuze zajištěna bezpečnost dětí, aby je neobtěžovali "psychouši" (vím, že to není správný psychiatricko-úsychologický termín, ale chci napsat všechny diagnózi do jedné a lepší slovo mě nenepadlo). Nejlepší by ybla čtečka u PC + elektronická občanka, aby se potvrdila identita, aby dospělý nemohl do dtěstkých místností (v místnosti, kde se nachází uživatel mladší 15 let) Zároveň by to chtělo ověřovat fotku, ne podle zda je an ní člověk, ale zda je na ní občan. Ta fotka určitě je také na čipu elektronické občanky.
Seznam.cz má již od roku 2008 projekt s názvem Seznam se bezpečně!, který se věnuje právě bezpečnosti dětí na internetu. Můžete se podívat na první díl edukativního filmu na webu www.seznamsebezpecne.cz. Brzy bude k dispozici i druhý díl. Také musím připomenout, že naši administrátoři na službe Lide.cz pracují 24 hodin denně. Je to jedna z mála podobných služeb, která podobný servis nabízí. Uživatelé nám podezřelé profily mohou kdykoliv nahlásit, prověříme je. Navíc v rámci projektu Seznam se bezpečně! kromě besed s dětmi ve školách po ČR nabízíme na webu i kontaktní formulář, pro všechny, kdo si neví rady s podezřelým chováním na sociálních sítích. Nejčastěji řešíme otázky sociálního inženýrství. Ročně do těchto aktivit investujeme miliony korun.
Michal Feix
Jan Boštík
Dobrý den, proč Seznam drží Super.cz? Vždyť je to bulvár bulvárů, google nic takového nepotřebuje a Seznam je kvalitní a bez Super.cz by byl normálnější...
Je to jednoduché: uživatelé o něj mají zájem. Denně si na Super.cz lidé zobrazí přes 5 milionů článků. Bulvární zpravodajství doplňuje obecnější zpravodajství serveru Novinky.cz a zpráv ze Sport.cz. Pokud Vám bulvární zprávy na naší domovské stránce vadí, můžete si box s nimi přesunout úplně dolů na stránku, a to vše bez nutnosti přihlášení.
Michal Feix
Michal
Proč vaše technická podpora nefunguje 24/7 ? Když nastane problém v pátek 22 h tak uživatel musí čekat do pondělí 8 hodin do rána. A v dnešní době být bez mailu je nepředstavitelné. Určitě máte u email účty, který lidem sloužá k podnikání a tam už hrozí finanční ztráty se nedostat k mailu. Vím, že podmmínky použití říkají, ře za nic neručíte, nic nemusíte, akorát, že uživatel nesmí nic. (jako všude jinde) Po právní stránce jste možná krytí, ale je tu to moralní a etické hledisko.
Začal bych tím, že například k e-mailu jsme jedni z mála, kdo techickou podporu k bezplatné emailové službě v češtině poskytuje. Podpora je skutečně k dispozici ve všedních dnech, kdy je požadavků opravdu nejvíce. Protože o víkendech klesá množství dotazů o více než 50 %, rozhodli jsme se tuto ne úplně levnou službu neposkytovat.
Michal Feix
Divá Bára
Dobrý den, máte nyní novou podobu Sportu, Sauta...chystáte nějaké další?
Produktových změn bude letos více. Rozhodně se můžete těšit na nový Email, čeká nás i nová klipová televize a tím nekončíme, nechte se překvapit.
Michal Feix
valf
Dobrý den, zajímalo by mne, jestli máte přehled o oblíbenosti přístupu a zásazích administrátora i vzhledu stránek na serveru Spolužáci.cz,asi ne, pak byste se nedivil útěku uživatelů, to už není o službě zákazníkům, ale o buzeraci,když server začínal, byla to pohoda,vím o čem mluvím,"vlastním" 4 třídy od národní školy po vysokou asi 10 let. Děkuji valf
Každého půl roku náš Help Desk ověřuje spokojenost uživatelů s našimi administrátory pomocí rozsáhlého průzkumu. Z něj vyplývá, že více než 90 % uživatleů je s jejich prací spokojeno. Pokud máte konkrétní problém, se kterým jste u našich administrátorů neuspěl, můžete si přes naši Nápovědu (www.napoveda.seznam.cz/cz/spoluzaci/spoluzaci-top-dotazy/)stěžovat. Stížnosti se eskalují k nadřízeným administrátorů.
Michal Feix
Milan
DD, nedavno jsem cetl rozhovor s jinym vasim reditelem, ktery se rozhodl, ze od ted bude tahoun/inovator.. myslite, ze je to pouze otazka rozhodnuti stat se vizionarem?
Pavel Zima se nerozhodl ze dne na den. Uvolnil si ruce pro přemýšlení nad našimi produkty tím, že mi od nového roku předal výkonné vedení firmy, a tím si vzal produkt pod svá křídla. Letos chystáme produktových novinek opravdu hodně, sám můžete posoudit, jak se mu to daří.
Michal Feix
M. Vacek
Ivo Lukačovič kdysi řekl že nejlepší motivace programátorů jsou peníze protože každý chce rychle splatit hypotéku. Platí to u Seznamu do teď ?
Nevybavuji si, že by tohle Ivo někdy řekl, neslyšel jsem to od něj, takže to nemohu komentovat. Můj názor je, že v Seznamu rozhodně nejsou všichni jen kvůli penězům. Denně se potkávám s lidmi, a sám mezi ně patřím, co tu chtějí dělat hlavně pro uživatele užitečné věci a práce je tu baví.
Michal Feix
Filip Jiříček
Díky za novou verzi služby Spolužáci, je velmi povedená..chystáte něco podobného i na Lidé.cz? Já na Seznam chodím hlavně kvůli chatu a ten už je dost old
Chystáme nový koncept pro komunitní služby. Ale jsme na počátku prací, takže si ještě chvíli na změnu budete muset počkat.
Michal Feix
Social Networker
Dobrý den, mám v praxi ověřeno následující: Vyhotovím webovou prezentaci, která se na klíčová slova dostane na první pozici vyhledávání přes seznam. Následně využiji akční kampaň, kdy mi obchodník seznam.cz nabídne sklik. Po vypršení kreditu skliku mi přijde email, abych dobil další kredit a zároveň se "záhadně" moje prezentace posune ve vyhledávání dle klíčových slov někam velmi daleko, aniž bych na prezentaci cokoli měnil či polevil v dalším marketingu (zpětné odkazy). Je to podle mě dost nefér od seznamu.
Z tohoto pospisu neumím přesně posoudit, co se stalo. Prosím, obraťte se na naši Nápovědu (http://napoveda.sklik.cz/cz/), kde Vám kolegové budou umět věc vysvětlit. Děkuji.
Michal Feix
Jirka
je nejak propojen seznam. cz a zoznam. sk, jinak preji hodne zdaru, i kdyz Vase sluzby nevyuzivam tak jsem rad ze tu mame uspesnou lokalni firmu ktera odolava gigantum typu google. v cem je to kouzlo?
Ne, Seznam.cz se slovenským Zoznamem nemá nic společného. Domnívám se, že naše kouzlo tkví v soustředění se na českého uživatele a českého klienta. Využíváme tedy naší lokální znalosti trhu ve prospěch našich uživatelů a klientů. Zároveň je pro nás každá konkurencem motorem k neustálému zlepšování se.
Michal Feix
Michal Seget
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jakou část Vašich zisků za rok 2011 představují příjmy z PPC systému Sklik? Resp. kolik ze zmiňované cca miliardy vám přinesl Sklik? Předem děkuji.
Nerozklíčováváme zisk, mluvíme vždy o tržbách. V roce 2011 jsem meziročně vzrostli v tržbách zhruba o 15 % a mohu potvrdit, že právě třžby z Skliku nám rostli nejrychleji.
Michal Feix
Mirek
Neuvažujete o IPO na burze?
O IPO neuvažujeme. Jsme firma, která si na svůj provoz a růst umí vydělat ze svých tržeb, či aktivit. Proto nemá smysl si jít na trh pro další peníze, které jsou primárním důvodem pro IPO.
Michal Feix
Máchal
Kdy bude Seznam skutečným "fulltextem"? Dnes v něm zohledňujete i kolik Vám kdo zaplatil ...
Mohu Vás ujistit, že sám algoritmus našeho fulltextu neznám - stejně jako dalších 850 zaměstnanců Seznamu. Co vím určitě je, že v něm rozhodně nehrají roli peníze, ale relevance obsahu daných webových stránek. Detailní znalost algoritmu má v Seznamu jen pár (desítka) lidí, kteří si jeho tajemství opravdu bedlivě střeží a nikomu (ani mě) pod tuto pokličku nahlédnout nedají. A věřte mi, že i mě se díky této neznalosti lépe spí, protože sám nemohu ani nejlepšímu klientovi či kamarádovi prozradit něco, co neznám. Děkuji Vám všem za Vaše dotazy.
Michal Feix