Horší platební morálku mají v Evropě podle průzkumů už jen Portugalci a Kypřané.

Jak nejlépe postupovat, když malému podnikateli dluží jiná firma? Ptejte se Vladimíra Gazárka, prezidenta Asociace inkasních agentur. On-line rozhovor začal na IHNED.cz v 11:00.

Tématem vymáhání pohledávek mezi podnikateli a malými firmami se zabývají pondělní Hospodářské noviny v příloze Podnikání. Najdete v ní například 9 kroků, jak získat dlužné peníze nebo jak vyřešit skomírající cash flow a nestat se dlužníkem.b258672 1

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Ondra
Dobrý den,jeden můj známí jezdil u soukromníka kamionem.Podepsal s ním smlouvu na 9.600,-Kč měsíčně bez diet.Ty prý vždy doplatí tvz.na ruku.Vše probíhalo,tak jak si ujednali,až do doby než musel u něj skončit.Dostal 9.600,-Kč.Diety v hodnotě 450,-€(euro)však už prý nedostane.Řekl mu to prý přímo do očí.Chci se tedy zeptat,jestli existuje nějaká reálná možnost dostat z onoho podnikatele dlužných 450,-€?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dle poskytnutých informací není zřejmé, jestli se jedná o oprávněnou pohledávku.
Gazarek
Jiří Macek
Dobrý den. Byl jsem zaměstnán u firmy Finedirect bez smlouvy a bez placení pojištění, přes upozornění to trvalo dále, marodil jsem zaslanou neschopenku ještě f. neproplatila. Neukončila prac poměr žádnou výpovědí, jednatelka křivě svědčila u soudu o délce mého zaměstnání, neuzavřela ani jeden prac. právní dokument a ještě mi dluží část výplaty. Nevydáním dokladu o ukončení prac poměru ani nemohu na pracovní úřad. Mohu se nějak bránit? Děkuji J. Macek
Dobrý den, tento dotaz se netýká problematiky inkasních agentur, můj osobní názor je, že bez pracovní smlouvy jste neměl do práce nastoupit.
Gazarek
Petr
Dobrý den! Celkem dobrá zákaznice najednou začala prodlužovat data splatnosti, až přestala platit zcela. Zřejmě kvůli dluhům se rozvádí (podezření na účelový rozvod). Konkurence si vymohla exekuci, jenže kde údajně nic není... Já postupoval přes inkasní agenturu, ale výsledek stejný. Nyní zavřela obchod a snaží se zmizet i z místa bydliště. Dlužná částka v řádech desítek tisíc - co teď? Hodit za hlavu se mi z principu nechce, ale...
Dobrý den, dle Vašeho dotazu se jeví, že jste situaci málinko podcenil a včas si pohledávky nezajistil, resp. pokračoval jste v dodávkach zboží. Prodlužovaní doby splatnosti je signálem možných problémů. Obvykle mají větší šanci na uspokojení svých pohledávek věřitelé, kteří pohledávky uplatní dřívě a mají ji zajištěnou.
Gazarek
Martin Novák
Dobrý den, jak staré pohledávky lze uplatňovat na obchodním partnerovi? Existuje nějaká doba, kdy jsou pohledávky "promlčené"? Děkuji za odpověď.
Obecná promlčecí doba v obchodním právu jsou 4 roky, promlčecí dobu lze prodloužit např. uznáním závazku nebo podáním žaloby u soudu.
Gazarek
Michal
Dobry den, mam smenku na konkretni castku s konretnim datumem spaltnosti. Neni nicim omezena. Na koho se mohu s prodejme obratit a v jakych % z celkove casti se odkup pohybuje. V soucasne dobe smenka jeste neni po splatnosti. Dekuji, Michal
Stanovení ceny je obchodní záležitostí mezi prodávajícím a kupujícím, z informací se nelze vyjádřit. Obecně platí, že cena závisí na stáří pohledávky, bonitě dlužníka, výši pohledávky, její doložitelností a pod.. S nabídkou odkupu se můžete obrátit na inkasní společnosti, případně advokáty, seznam najdete na webu..
Gazarek
Marek
Dobrý den, mám internetový obchod, ve kterém dovážím zboží na zakázku. Mám už i několik dlužníků, kteří si zboží nepřevezmou a dělají "mrtvého brouka". Jak v takovém případě postupovat? Mám i dlužníky na Slovensku, jakou cestou radíte jít, abych nezaplatil více na poplatcích právníkům a soudům, než kolik bych dostal zpět? Dlužné částky se pohybují obvykle mezi 1000 Kč - 4000 Kč. Děkuji za radu.
Dobrý den, doporučuji se obrátit na inkasní agenturu. Seriozní inkasní agentury nepožadují za mimosoudní inkaso platby dopředu, mnohé z nich fungují i na území Slovenska.
Gazarek
Magdalena
Dobrý den, 17.ledna t.r. jsem přeposlala svojí přítelkyni 13.000 Kč s tím, že budou vráceny do 15.2. Peníze měly být použity na překlenutí času pro obchodní záležitost. Když peníze nevracela, dohodly jsme se, že mi do 10.3. vrátí aspoň 4.000 Kč a zbytek do konce března. Žádnou částku mi neposlala. Já jsem z Vysočiny a ona z Prahy, takže nemám podepsaný žádný doklad o převzetí, ale mám výpis svého účtu a číslo účtu, na který byly peníze převedeny. Jsem důchodkyně a jsem z celé situace hodně konsternována a hlavně zjištěním, že Vás zradí lidé, které máte rád a kterým jste věřil. Děkuji za odpověď. Magdalena
Dobrý den pani Magdaleno, Váš příklad potvrzuje, že i mezi přáteli se vyplatí mít podepsanou smlouvu. Pokud "přítelkyně" půjčku zapře, pravděpodobně Vám zůstane pouze možnost obrátit se na soud a výpisem prokázat, že jste ji peníze skutečně poskytla.
Gazarek
Veronika
Dobrý den, jsem v situaci, kdy mi dluží osvč (poskytuje služby), mám podepsané směnky, jenže jsou mi zřejmě k ničemu, osvč papírově nic nemá. Žije u přítele, má dítě, nemá žádný majetek a všechno, co získává, si bere hotově, takže možná nemá ani účet. Má vůbec v tomto případě smysl žalovat u soudu a poslat exekuci? nebo je to prakticky ztráta času a dalších peněz? směnky zní na cca 10 tisíc korun. Děkuji za Váš názor.
Dobrý den, otázka je, je-li stav dlužníka dlouhodobý.. doporučuji monitorovat situaci a v případě hrozícího promlčení podat žalobu. Tímto úkonem se promlčecí doba přerušuje..
Gazarek
Jaroslav
Dobrý den pane Gazárku. Jsem ředitel v menší firmě ve které využíváme služeb faktoringu a následně vymáháme pohledávky v rámci inkasní společnosti , která je dceřinou společností té faktoringové. V průběhu naší činnosti nám inkasní společnost od jednoho zákazníka vymáhala pohledávku až prostřednictvím soudu , ten již vydal i rozhodnutí v náš prospěch . Peníze však nejdou a od dlužníka prostřednictvím jeho právníka přišla následující nabídka, zaplatíme Vám 10% z pohledávky, v tu chvíli jsme to považovali za nejapný žert , ale dlužník to myslel vážně .Chtěl bych znát k této kauze Vaše stanovisko a pokud je to možné , tak Vaše doporučení, jak máme dál postupovat. Děkuji a přeji hezký den J.Janda
Dobrý den pane Jando, dle Vašich informací se mi jeví, že dlužník se snaží využít své situace a narovnat pohledávku pouze za zlomek ceny. Vaše inkasní agentura by měla být schopna posoudit situaci dlužníka, v opačném případě doporučuji se zamyslet nad svým partnerem v oblasti inkasa.. Z činnosti inkasní agentury by mělo být zřejmé, zda nabídnutá cena je pro Vás výhodná z pohledu alespoň částečného uspokojení. Na první pohled se jeví, že ne, je možné, že dlužník, resp. jeho právník to jenom "zkouší"
Gazarek
Martina
Dobrý den, Od srpna 2011 - dosud mi dluží ČSSZ strženou částku za splacenou exekuci a dokonce mi strhávají příslušnou částku i nadále, přestože mě informovali písemně o ukončení srážek. Mám podat exekuci na ČSSZ či se neustále dohadovat? U promlčené žaloby jsem vyhrála soudní spor, ale žalobce se nemá k tomu, aby mi zaplatil soudní náklady. Firma STAY activ je ze Seychel a mám obavy, zda vůbec peníze kdy uvidím. Po celé republice je od této firmy plno promlčených žalob. Jak se bránit exekuci, která byla uvalena na promlčenou pohledávku a člověk o ní nevěděl, tudíž nemohl podat odpor?!Nebyly zaslány žádné podklady čeho se dluh týká, jen nějaká částka + navýšení a Telekomunikační úřad, přitom od r. 1998 jsem odhlášená od poplatků tohoto úřadu a pevnou linku jsem nikdy nevlastnila. Připadá mi to jako zneužití mých dat třetí osobou, ale jak se nyní bránit zpětně????
Dobrý den, Váš dotaz je poměrně komplikovaný, u ČSSZ doporučuji vyžádat výpis stržených částek, v případě nezrovnalostí ČSSZ kontaktovat a písemně požádat o vrácení neoprávněně stržených částek. S ohledem na to, že se jedná o státní instituci, předpokládám, že se věc dořeší bez nutnosti podat exekuci. Co se týká STAY activ, exekuce může být účinný způsob, jak se domoci svých práv. Ačkoliv zde nemá firma sídlo, má zde své podnikatelské aktivity a lze předpokládat, že exekutor by mohl věc řešit např. přikázaním pohledávky, kterou zde má firma za svými dlužníky. Obrana proti exekuci na základě pravomocného soudního rozhodnutí z důvodu promlčení již není možná, doporučuji sjednat s exekutorem splátkový kalendář. Obecně lze říct, že je důležité zajistit si přebíraní pošty v místě bydliště, případně si zřídit datovou schránku.
Gazarek
Radek
Dobry den, na trhu je mnoho inkasnich agentur ruzne kvality. Jak by jste doporucil postupovat tem, kteri si mezi nimi chteji vybrat vhodneho dlouhodobeho partnera.
Dobrý den, dík za dotaz. Pravdou je, že na trhu působí množství inkasních agentur. Seriozní inkasní agentury, které dodržují Etický kodex jsou sdružené v Asociaci inkasních agentur, proto doporučuji hledat především zde. Tím neříkám, že inkasní společnosti, které nejsou členy Asociace nejsou seriozní.. Důležité jsou reference, garantované postupy správy pohledávek a způsob komunikace. Rovněž není obvyklé, aby inkasní společnost žádala zálohu před zahájením inkasního procesu.
Gazarek
kkiznoh
Dobrý den, jak je možné, že pohledávky může v ČR vymáhat téměř kdokoli? Existuje zde spousta „pochybných“ firem, jak mám najít solidní firmu, která získá peníze od mých dlužníků?
Zdravím, možné je to tak, že současná legislativa to umožňuje. Asociace inkasních agentur tento stav rovněž považuje za málo uspokojivý a přivítame jakoukoliv podporu k změně zákonných úprav. Na dotaz jak vybrat solidní agenturu nájdete odpověď v předchozí odpovědi, případne na webu www.aiacz.cz
Gazarek
Jakub
Dobrý den, jsem podnikatel a mám mezi zákazníky nějaké dlužníky, zvažuji využití služeb nějaké inkasní agentury, ale obávám se, abych tímto krokem některé zákazníky neztratil. Lze vůbec vymáhat pohledávky nějakým „šetrným“ a zároveň účinným způsobem?
Dobrý den, výhoda inkasních agentur je flexibilita postupu správy pohledávky. Proces lze nastavit individuálně, to znamená, že je možné upomínat dlužníka jemně, tak aby se nenarušili vztahy mezi vámi jako věřitelem a dlužníkem jako obchodním partnerem. Citlivé nastavení procesu vymáhání je rovněž znakem serioznosti inkasní agentury..
Gazarek
yara
Dobrý den, stavební firma ode mně vybrala zálohu na práce, které prokazatelně neudělala. Nyní mám od majitele firmy podepsané 3 směnky, kterým již vypršel termín splatnosti (dohromady cca 500 tis.). Stavební firma se stále nemá ke splácení a vypadá to tak, že vše jen záměrně prodlužuje. Pravděpodobně má stavební firma věřitelů více. Majitel údajně nic nevlastní, žije u rodičů. Chtěl bych se zeptat jaký je optimální postup v tomto případě. Má smysl domáhat se peněz u soudu, nebo je efektivnější se obrátit na soukromé agentury. děkuji JB
Dobrý den, z dotazu není zcela jasné, zda-li je dlužníkem fyzická nebo právnická osoba. Obecně lze říct, že směnečné řízení je obvykle rychlé a šance uspokojit pohledávky je větší. Doporučuji nečekat a konat, spolupráca s inkasní agenturou může přinést mimo jiné i informace o tom, zda má smysl dlužníka zažalovat a investovat peníze do soudního řízení.
Gazarek
Marek
Dobrý den, ještě jeden dotaz: je možné prostřednictví inkasních agentur vymáhat například i poštovné, když si zákazník objednanou zásilku bezdůvodně nevyzvedne? Pokud ano, kolik mne jako obchodníka bude stát například vymožení 100 Kč? Děkuji.
Dobrý den, přesnou odpověď jsem schopen poskytnout po prostudováni všeobecných obchodních podmínek, dle zkušeností si myslim, že lze. Kolik Vás vymožení 100,- Kč bude stát je věc dohody s inkasní agenturou. Zákon umožňuje uplatnit vůči dlužníkovi i účelně vynaložené náklady na vymáhání, tudíž teoreticky by Vás vymáhání nemuselo stát nic.
Gazarek