Průmysl 4.0 hýbe Evropou a nevyhýbá se ani Česku, jehož ekonomika je na průmyslu založená. Roboti jsou ve výrobě v řadě firem nepostradatelní – a jejich počty rostou.

Český průmysl je na tom s robotizací velmi dobře: za poslední dekádu automatizace práce v českých firmách zažívá boom. Podle statistik je dnes do procesů zapojeno třikrát více robotů než v roce 2010 a Mezinárodní robotická federace tvrdí, že Česko je 15. země v žebříčku států s nejvyšším nárůstem počtu robotů. Informoval o tom odborný magazín Strojírenství.

Roboti se zatím u nás objevují hlavně ve větších firmách, které jimi optimalizují výroby náročné na rychlost, přesnost i množství hotových produktů. Možná už ale nadešel čas k tomu, aby k automatizaci přičichly i menší společnosti. Vždyť mohou nahradit třeba i sezónní pracovníky na vinicích.

V jakých odvětvích můžeme zapojit roboty do práce? Jaké typy jsou k dispozici? A co zaměstnanci? Mají se bát o své pozice? To byla hlavní témata, o kterých se hovořilo ve virtuální debatě Hospodářských novin.

Pozvání do debaty přijali Igor Zahrádka, generální ředitel společnosti B:TECH, Petr Duchoslav, jednatel firmy Fanuc Czech, Pavel Ambrož, prokurista české pobočky společnosti Schunk, a Jaroslav Fiľo, jednatel a spolumajitel firmy S.D.A.

Kompletní debatu najdete v přiloženém videu.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Arsen Lazarevič
Dobrý den, jak by měl stát pomoci, aby firmy rychleji automatizovaly? Mají firmy stále problém s uplatňováním výzkumu a vývoje formou nákladů? Děkuji za odpovědi.
Dacan Strom
Dobrý den, co říkáte na snahu KSČM a Pirátů zdanit roboty?
Simaticon
Je třeba více rozvíjet tuto problematiku. Vhodným nastavením automatizace a lidských zdrojů je možno získat více efektivity ve výrobě než doposud. Naše firma je jedním z průkopníků této myšlenky.
Pavel Večeřa
Měl by stát legislativou stanovit oblasti, kde nelze s ohledem na kulturní zvyklosti, etiku, morálku roboty použít? A kde by jejich použití vedlo v budoucnu k zásadní negativní změně společnosti. Např. by neměli roboti prodávat drogy, zbraně, nahradit učitele, lékaře, zdravotní sestry, sociální pracovníky, soudce, politiky. Souhlasíte s názorem, že robot nemůže nahradit lidský kontakt, nemůže mu být svěřeno rozhodování v otázkách, kam vstupuje etika, otázka hodnot - dobra, zla?
Pavel Vinohradník
Dobrý den, předpokládá se, že robotizace a umělá inteligence vytěsní mnoho pracovních sil nejen z průmyslu, ale i ze služeb, z bankovnictví (již dnes umělá inteligence provádí zhodnocován rizikovosti úvěrů mnohem rychleji a často i přesněji než tzv. riskaři), to samé platí i o zdravotnictví (již dnes umí umělá inteligence stanovovat velmi přesné diagnózy různých onemocnění) atd. Kam si myslíte, že se tyto, mnohdy poměrně hodně kvalifikované síly přesunou?