Kdyby Česká národní banka nebránila koruně v posilování, byla by česká měna vůči euru výrazně silnější. Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, který v 9. listopadu odpovídal na dotazy čtenářů Hospodářských novin, by se nyní kurz nacházel mezi 24 až 25 Kč za euro.

"Pokud ČNB ukončí svůj kurzový závazek dříve, než se změna kurzu promítne do cen zboží, služeb a práce, tak by ČNB mohla být nucena intervenovat i po skončení tohoto závazku," říká Marek.

Oslabení kurzu koruny o pět procent na 27 Kč za euro, které v listopadu 2013 provedla ČNB, aby bojovala s poklesem cen, bylo podle Marka správným krokem. 

Singer: Intervence proti posilování koruny nejspíš skončí až na konci příštího roku - čtěte ZDE

Marek se také domnívá, že způsob jmenování členů bankovní rady České národní banky není správný. Ty podle Zákona o České národní bance jmenuje a odvolává prezident republiky. "Česko je v tomto ohledu anomálií ve srovnání s ostatními zeměmi. O tomto se diskutuje již alespoň 15 let, ale zatím se nikdo neodvážil prosadit změny, například kontrasignaci Senátem," říká ekonom.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Radek
Dobrý den, nejsem příznivcem machinací s kurzem. Údajně spotřební koš klesl. Bylo potřeba znehodnotit měnu. To vždy někdo zaplatí. ANO, pomohlo to několika malým exportérům. Ti velcí stejně jedou v eurech. 5 000 000 lidí, co jeli dál jak 200 km na dovolenou, to dotovalo. Dalším 10 000 000 zdražilo skokově v obchodech zboží. OTÁZKY: Bylo to nutné? Nezkreslují některé položky (benzin, telekomunikace, bydlení...) celkově spotřební koš? Kurz už byl pod 24 Kč. Co se tady pokazilo, že už je 27?
Dobrý den, děkuji za pozvání k diskuzi a vítám všechny zúčastněné. Nemyslím, že by fixní kurz koruny, či politika mu blízká, byly správnou volbou pro českou ekonomiku. Nicméně na konci roku 2013 byly možnosti tradiční měnové politiky vyčerpané, fiskální politika si řešila vlastní problémy a ČNB měla na výběr ze dvou možností: záporné úrokové sazby a oslabení kurzu koruny. Jednu z nich si vybrala. Přes počáteční skepsi mnohých kritiků se ukázalo, že tento krok ekonomice pomohl. Nebyl jediný, pozitivních faktorů se sešlo více, ale pozitivní vliv bych nezpochybňoval.
David Marek
Zuzana Smidova
Zdravím, Davide, dotaz trochu z jiného soudku: Je současná fiskální politika vlády adekvátní ekonomickému cyklu?
Zdravím Zuzko, stejně jako analýzám OECD i mně vychází, že současná fiskální politika není adekvátní. Mezera výstupu se uzavřela (či brzo uzavře, záleží na způsobu výpočtu) a expanzivní fiskální politika - pozitivní fiskální impuls - není potřeba. V další recesi či krizi budeme opět snižovat schodky?
David Marek
Vyoralek
Dobrý den, může ještě v průběhu intervence koruna krátkodobě oslabit na úroveň kolem 27,50–28,00? Děkuji za odpověď.
Ano, lze si představit opakování situace ze začátku letošního roku, kdy kurz na chvíli oslabil k úrovni 28 korun za euro. Nicméně aktuálně proto není mnoho důvodů. Koruna je spíše podhodnocená, posílit nemůže, hranici 27 korun střeží centrální banka.
David Marek
Martin
Dobrý den, pane Marku, chci se zeptat, zda by se podnikům, které vyvážejí, neměly při intervencích také zvednout daně... Pokud přece zvýhodňuji jednu skupinu, tak z toho také něco můžu mít... Díky
Daně specifické pro vybrané sektory či skupiny firem nejsou dobrý nápad. Státnímu rozpočtu intervence beztak výrazně pomohly tím, že přispěly k rychlému růstu ekonomiky, a tedy i daňových příjmů. Loni se inkaso DPPO zvýšilo o 9,7 procenta, letos prozatím o 11,2 procenta.
David Marek
MUDr Oldřich Ferdinand
Myslím si, že by kurz mohl být udržován na hranici 26 Kč. Úplné skončení intervence by pak mohlo být až podle výsledku a dynamiky poklesu kurzu. Myslím si, že se v delším časovém horizontu stejně neudrží. Oldřich Ferdinand.
Ideální stav je, že ČNB nebude mít žádný explicitní cíl či hranici pro kurz a ani nebude přítomna na devizovém trhu. Otázkou teď je, jak se k takovému stavu opět dostat, hladce a bez problémů.
David Marek
nic.ole
Dobrý den, okolní státy jako Německo, Polsko či Slovensko jsou či byly v deflaci tažené zejména celosvětovým poklesem cen energií. Co tak strašného se tam stalo a děje, když má Singer a spol. neustále tendenci nás před tímto chránit? Da se říct, že primárně má devalvace v mezinárodním srovnáni vliv na cenu práce, ostatní se do jisté míry vyruší (dovozové komponenty, energie, technologie, atd. vs. nižší finální cena po přepočtu na EUR/USD)? díky
Důvodem pro rozhodnutí oslabit kurz nebyla deflace způsobená nabídkovými faktory (energie, potraviny, apod), ale 5 let nepřetržitě trvající deflace v jádrové inflaci reflektující problémy na straně poptávky. Kompetitivní devalvace mají skrze ceny vliv na konkurenceschopnost a jsou-li opětovány, vlivy se vzájemně kompenzují, na konci měnové války si tak nepomůže nikdo.
David Marek
Radek
Jaký by byl dle Vás aktuální reálný kurz koruny Vůči euru bez intervencí? Neobáváte se, že po skončení intervencí příští rok koruna prudce posílí a ČNB bude nucena opět zasáhnout? Děkuji
Mezi 24 a 25 korunami za euro (nominální kurz). Pokud se ČNB rozhodne ukončit kurzový závazek dříve, než se změna kurzu plně promítne do cen zboží, služeb a práce, logicky zůstane prostor pro posilování reálného kurzu prostřednictvím nominálního kurzu a ČNB by mohla být nucena intervenovat i po skončení závazku a zpomalovat tempo posilování, resp. omezovat volatilitu kurzu.
David Marek
Honza
Dobrý den, ekonomika nám roste, ale obyčejný člověk skoro nepozná, že tomu tak skutečně je. Kvůli koruně je pro Čecha v zahraničí pořád draho, mzdy spíš nerostou a pořád zůstávají v porovnání se "Západem" třetinové. Kde je zakopaný pes... :-) Děkuji. Honza.
Zadrhla se reálná konvergence k bohatším zemím. V roce 2007 byl HDP/os. (podle PPS) 84 % průměru EU, loni 83,4 % průměru EU. Nyní zase rostou mzdy pomaleji než HDP (a firemní zisky), nicméně nutno dodat, během recese byla dynamika mezd a firemních zisků opačná. Dnes jsou poměry rozdělování HDP mezi práci a kapitál podobné jako před krizí (což neznamená, že jsou adekvátní a nebudou se časem měnit).
David Marek
radek
Dobrý den, měl bych otázku ohledně jmenování členů ČNB (bankovní rada). Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje prezident republiky. Je tento stav dle Vás dostačující? Osobně v tom vidím určitý potenciál politické "trafiky", viz spekulace o jmenování pana Rusnoka příští rok jako guvernéra ČNB.
Způsob jmenování členů bankovní rady není podle mého názoru nastaven správně. V tomto ohledu je ČR anomálií ve srovnání s ostatními zeměmi. Diskuze o změně se vede již minimálně 15 let, ale zatím se nikdo neodvážil prosadit žádoucí změnu, tj. například kontrasignaci Senátem či jiný model.
David Marek
David Mertlík
K jakému pohybu kurzu může podle Vas dojít v horizontu prvních 3 měsíců po opuštění intervenčního závazku, kam by se mohl kurz koruny posunout za rok? Je pravděpodobné, ze ČNB bude opět intervenovat v případě většího (neočekávaného) posílení koruny?
Pokud se v cenách plně neprojeví změna kurzu, tj. kurz zůstane reálně podhodnocen, mohou se objevit tlaky na "reziduální" posílení nominálního kurzu. V takovém případě by mohla být ČNB na trhu přítomna a intervencemi usměrňovat trh. Záleží tedy, kdy závazek skončí.
David Marek
Petr
Proč se centrální banka tak soustředí na inflační cíl ve výši dvou procent? Cílování inflace stojí přece hodně na schopnosti centrální banky vysvětlovat své kroky. Takže by klidně mohla, jako důvěryhodná instituce, vysvětlit trhu, že v současné době se snažit o dvouprocentní růst cen nemá úplně smysl. Za současné situace nízké inflace všude ve světě by to přece neměl být problém zdůvodnit.
ČNB nemusí trvat na inflaci 2 %, pokud je odchylka způsobena faktory popsanými ve výjimkách v cílování inflace (např. propad cen ropy). Nicméně v kontextu dlouhodobých změn v relaci mezi reálnou ekonomikou a cenami by měla měnová politika reagovat změnou pružnosti inflačního cílování (váha inflační mezery, resp. mezery výstupu v reakční funkci).
David Marek
Kubik
Dobrý den, gratuluji k tomu, že jste předpověděl budoucnost :-) Myslíte si, že je správné, aby si jeden stát na úkor ostatních oslaboval měnu a tím získával výhodu? I když se jedná o malou zemi? Zkuste zavěštit přijetí EUR a jaký bude kurz. V příštím rozhovoru v roce 2050 si vyhodnotíme, jak jste byl přesný :-) Hezký den. Jakub
Kompetitivní devalvace (beggar-thy-neighbour) není správná politika. ČR však byla ve vleklé recesi a (jádrové) deflaci, takže jí mohl být tento "doping" tolerován. Prognózovat politické rozhodnutí je horší předpovědi počasí nebo ekonomické odhady. Omlouvám se, ale do toho se pouštět nebudu.
David Marek
Zindrich
Není slabá koruna příčinou naší slabé produktivity práce ve srovnání s ostatními státy EU?
Dala by se vymyslet konstrukce, že při silnějším kurzu by se firmy a lidé museli více snažit, aby zůstali konkurenceschopní, tj. musela v relaci cen/mezd a produktivity by se musela přizpůsobit produktivita. Jenže by to mohlo dopadnout jako ve vtipu o tom, jak se skoro podařilo naučit koně nežrat ... nakonec umřel.
David Marek
Pavel Čech
Dobrý den, pane Marku, pokud ČNB ze zákona musí držet inflaci na 2 %, proč obdobný zákon neumožňuje růst penzí také nad 2 %? Pokud je můj dotaz neodborný, tak se omlouvám.
Valorizace penzí by měla reflektovat dvě podmínky: zajistit penze k důstojnému stáří (tj. přiměřený poměr důchodů a mezd) a reflektovat dlouhodobou finanční udržitelnost penzijního systému. Obě podmínky však mohou být v rozporu a dlouhodobá udržitelnost může vynutit valorizaci nižší než růst mezd, v horším případě i cen.
David Marek
Josef Český
Myslíte si, že je současné legislativní ukotvení ČNB (tj. nikým nekontrolovaná a nekontrolovatelné instituce) v pořádku? Pokud by byla odpověď ne, jak by to mělo vypadat jinak?
Zásadní otázka. Včera večer jsem na toto téma četl výborný text ve Financial Times (http://on.ft.com/1lfA0j2). V kontextu rozšiřujících se pravomocí centrálních bank je dilema mezi demokratickým mandátem a technokratickou institucí stále častějším tématem debat. A troufám si říci, že pozornost se bude dále zvyšovat. zatím ovšem nikdo s žádným nápadem na zásadní změnu nepřišel.
David Marek
Roman Felkel
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jak vidíte vývoj měnového páru GBP/CZK a jestli se dá v nejbližší době i delším období očekávat růst ceny za libru či naopak propad. Moc děkuji.
Krátkodobé předpovědi FX kurzů nemají smysl. Čistě soukromý názor: dlouhodobě by měla koruna vůči libře postupně posilovat.
David Marek
Jaroslav Řezník
Dobrý den, domníváte se, že ČNB má pravdu? Když ekonomika roste velmi rychle, tak by snad neměla být dopovaná nízkým kurzem. Tyhle věci by se měly dělat v dobách krizí. Co se týče cílování inflace – skutečně tento model platí v dnešní globalizované době? Podle nejnovějších zpráv inflace zase klesá. Mezinárodní koncerny podle mě rozdělí výrobu tak, aby nepřišly o český trh, a budou zde uplatňovat nižší marže. Takže kdoví, zda ČNB těch 2 % dosáhne.
Na konci roku 2013 dával krok ČNB smysl. Teď ještě zvládnout ukončení kurzového závazku. A ano, máte pravdu, reálnou konvergenci (růst) ekonomiky by měla doprovázet nominální konvergence (posilování reálného kurzu, přes nominální kurz nebo inflaci). Jenže cesta přes ceny může být (velmi) dlouhá.
David Marek
Pavel
Docela zavěšení eura na 27 korunách kvituji. Je to v podstatě přijmutí eura bez setrvání v ERM II. Přispívá to ke stabilitě obchodních vztahů. Jaký si myslíte, že je dnes rovnovážný kurz CZK/EUR?
24-25 korun za euro.
David Marek
Oliver
Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na intervence z pohledu, že ČNB tímto krokem zvýhodňuje určitou skupinu podnikatelských osob na úkor všech fyzických osob žijících v ČR.
Když ČNB mění úrokové sazby tak také pomáhá/škodí jedné skupině osob na úkor jiných (věřitelé kontra dlužníci). V neokeynesiánském světě má existence měnové politiky smysl, a pokud máme měnovou politiku, ta musí mít nějaké nástroje, jak svou politiku realizovat. Všichni ví, že centrální banky hýbou sazbami, občas kurzem. Rok před intervencemi na to ČNB upozorňovala.
David Marek
Tomáš Kratochvil
Dobrý den, Davide, domníváte se, že za využívání intervencí (a teď nechci spekulovat, zdali oprávněně) by mohla být bankovní rada s guvernérem souzena za vlastizradu? Děkuji za Váš názor.
Jednoduše, nedomnívám. Bylo by ovšem zajímavé, kdo a jak by posuzoval správnost měnové politiky.
David Marek
Vladimir
Není název Česká centrální banka zavádějící, když nad ní nemá Česká republika kontrolu?
A co teprve v Anglii. Tam ji dokonce řídí Kanaďan! A americký Fed si do FOMC musel z Izraele vypůjčit Stanleye Fishera (pro přesnost má oboje občanství).
David Marek
Richard
Dobrý den, za jak pravděpodobné pokládáte, že nastane větší šok, např. insolvence velké světové banky nebo i podniku nebo středně velkého státu a bude to mít za následek nevídaně hlubokou krizi, neboť fiskální i monetární podpora je již nyní na samé hranici možného a kontrakci spojenou s odpákováním tak nebude možné politickým rozhodnutím zastavit, jako tomu bylo na začátku recese 2008?
Limitně 99,99 %, záleží jen na čase, řekl by Nouriel Roubini nebo nějaký jiný doomsayer.
David Marek
Jiří Blahna
ČNB nakupuje eura za koruny. To ale znamená, že jí také někdo eura prodává. Nehrozí, že jde o spekulační nabídky investičních fondů? Stačí dnes prodat 1 EUR za 27 CZK a po ukončení intervencí a očekávané apreciaci koruny prodat zpět ČNB – řekněme za 25 CZK, navzdory zvýšené nabídce korun (jinak by byla apreciace vyšší). Na 1 EUR slušný výdělek 2 CZK čili 8 %. Lze toto vyloučit?
Ano, přesně takový mechanismus byl v pozadí tlaků na posílení kurzu koruny letos v létě.
David Marek
prorok
Dobrý den, Vaše jasnozřivá předpověď o intervenci byla loni doplněna o výhled, na základě kterého měly intervence skončit na konci loňského roku. Platí tohle stále?
Záleží jen na rozhodnutí ČNB. Nyní by už kurzového závazku nebylo třeba, ale ČNB by čelila silnému tlaku na posílení kurzu. Nebo může počkat (pár čtvrtletí, možná let), až dojde k reálné apreciaci přes inflaci.
David Marek
Honza
Dobrý den, pane Marku, zajímalo by mě, co si myslíte o schopnosti centrálních bank generovat inflaci. Inflační cílování vychází z historické zkušenosti s inflaci vyšší než 2 % a schopnosti CB krotit inflaci. Víme, že CB jsou schopné zvýšením úrokových sazeb přidusit ekonomický růst, zvýšit nezaměstnanost a snížit inflaci, ale zkušenost z posledních let je, že CB mají problém generovat inflaci tradiční i netradiční (kvantitativní uvolňování) měnovou politikou. Znamená to, že Friedmanovo "inflace je vždy a všude peněžní fenomén" neplatí?
Na Vaši otázku jsem odpověděl výše.
David Marek
Lumír Mohyla
Hezký den pane Marku. Prosím o Váš názor na to, co se stane po ukončení intervencí ČNB. Myslím, že prudce poroste česká koruna vůči euru, ale co to udělá např. s kurzem libry nebo dolaru? Děkuji za odpověď.
Pro korunu je primárním trhem CZK/EUR, vůči ostatním měnám se koruna obchoduje především podle tohoto měnového páru se zohledněním vývoje dané měny vůči euru.
David Marek
mifac
Zdravím, měl bych dvě otázky... 1.neměla by ČNB v dnešní době snížit inflační cíl ? Pokles cen způsobený technologickým pokrokem přeci nemusí být pro ekonomiku škodlivý....2.nebylo by od věci změnit úlohu ČNB od inflačního cílování k cílování mixu ekonomických ukazatelů, jako např. FED zaměstnanost/CPI, nebo CPI / GDP? Díky
Olivier Blanchard pro změnu koketoval se zvýšením inflačního cíle. Narazil jste na velmi důležité téma flexibility cílování inflace, tj. jako moc má centrální banka zohledňovat různé cíle (více jsem psal v jedné z dřívějších odpovědí).
David Marek
JT
Dobrý den Marku, Kolik stojí příslušná intervence, ač můj názor je, že tím umožnuje snížit úrokové sazby,což roztáčí ekonomiku tím, že je vhodné si půjčit za přijatelnou cenu a né jak to bylo předtím 5-7 %
Devizová intervence nestojí ČNB nic. Devizové rezervy budou generovat ztráty, bude-li v budoucnosti koruna posilovat, jenže ČNB hospodářský výsledek nezajímá, resp. měnová politika má přednost.
David Marek
Rak
Dobrý den. Není vytváření bublin jako je například nynější masivní přetlak vkladů na bankovním trhu daným tištěním peněz mnohem horší než efekty případné deflace, nota bene tažené cenami dovážených surovin, tj. nikoliv deflace způsobené snižováním cen lokálních produktů? Neukazuje situace i to, že předpoklad, že tyto peníze půjdou do reálné ekonomiky, je zas jen učebnicový, nikoliv reálný a ty peníze se hromadí v akciích a u ČNB?
V ČR je systémový přebytek likvidity (více vkladů než úvěrů) normální věc. A peníze se už přestaly "hromadit" v ČNB, tempa růstu úvěrů firmám i lidem zase nabírají obrátky.
David Marek
jiri
Můžu se zeptat kolik daná intervence stojí finančních zdrojů, i tak si myslím, že je to vhodná příležitost pro možnost stanovení nižší urokové sazby. což je pro rozvoj a dostupnost finan. zdrojů.
Cena intervence: viz jedna z odpovědí výše.
David Marek
pep
Nebylo by lepší zavést euro než ho fixovat k euru.
Z kurzového závazku možná ještě někdy vystoupíme, s eurem by to bylo o dost obtížnější.
David Marek
mas
Dobrý den pane Marku, měl bych pár otázek: K postupu ČNB, myslíte si, že centrální banka mohla na začátku ještě přitvrdit a fixovat korunu na slabší kurs (28, 29)? Požadovaný inflační cíl by byl pravděpodobně splněn rychleji a snáz. Co si myslíte o ochotě českých bank financovat nové projekty, resp. co vidíte jako hlavní překážku, že to nedělají (podle mého názoru je to z pohodlnosti, protože ostatní segmenty jejich podnikání, jim už v ČR sypou dostatečně)? Proč jsou ve srovnání s ostatními ekonomikami u nás sazby úročených úvěrů tak vysoké? Kde vy osobně vidíte svou budoucnost, stále v soukromém sektoru, nebo Vás láká práce pro státní instituce (např. náměstek na MF, radní v ČNB apod.) resp. jestli byste to považoval za nějakou profesní vrchol?
Mohla, ale spíše by si přidělala starosti s ukončením závazku, kdyby korunu oslabila přespříliš. Banky trápí čím dál tím více regulace, po krizi jsou opatrnější, ale poslední data ukazují, že dynamika úvěrů se opět rozbíhá. Objem firemních úvěrů v září +11,6 % meziročně. Co přijde, to přijde. Profesní cíle si nekladu, jsem spokojený.
David Marek
Viktor Kučala
Dobrý den,co nyní provádí banka je fixace eura na 27,- za euro.Strašně se brání euru ale v podstatě tento kurz uměle svázala s eurem.Váš Kolega Macháček právě o tom psal před 2 mi lety jaký je to paradox že euro nechtějí ale korunu s eurem svážou.nebylo by jednodušší zafixovat tento kurz a přejít na euro?Je to názor Jana Macháčka před 2 mi lety z respektu a sdílím s ním tento názor
Kurzový závazek je v kompetenci ČNB, o euru bude rozhodovat vláda. Jde o politické rozhodnutí, byť s velkým podílem analýz ekonomických efektů.
David Marek
Jaroslav
Dobry den, zajimalo by mne, zda CNB na teto operaci vydela? Kdyz si predstavim, ze v okamziku zahajeni intervence se CNB zbavila velkeho mnozstvi silnych CZK a nakoupila zahranicni meny, poptavka po CZK tim klesla a CZK oslabila, V jednom okamziku tak CNB vydelala (udelala to, co by si prali udelat spekulanti - prodat menu teste pred jejim oslabenim). Kdyz to nyni udela opet opacnym smerem, nakoupi levne CZK, ktere razem posilni (jelikoz jich nakoupi velkme mnozstvi, coz zvedne poptavku po CZK a tim i jejich cenu). Funguje to tak jak jsem poptal a mohout si vyznamni hraci trhu takto vydelavat? Diky, Jaroslav
Nejspíše nevydělá. Bude-li koruna dlouhodobě posilovat, ČNB bude realizovat ztrátu z přecenění devizových rezerv. To ale nehraje žádnou roli, jde pouze o účetní záznam.
David Marek
Tomas
Dobrý den, pane Marku, jaký je Váš názor na poslední zasedání Rady ČNB, zejména na prohlášení guvernéra Singera, že intervence PRAVDĚPDOOBNĚ skončí na konci roku 2016? Taková prohlášení nejsou úplně obvyklá a centrální bankéři je příliš nepoužívají. Co si myslíte, že vedlo guvernéra Singera k takové formulaci? Děkuji.
Trochu to možná zmátlo trh. Každá ekonomická předpověď by však měla mít stochastický ráz. "Možná" zkrátka vyjadřuje jistou pravděpodobnost změny základního scénáře.
David Marek
PavelIV
Dobry den, zajimalo by mne, zda uvedeny rust je ocisten od te devalvace. Ciste teoreticky, rust o 5% pri devalvaci 10% muze taky znamenat skutecny pokles hospodarstvi o 5%. Pritom se vyroba nemusela zmenit ani o 1%. Tim chci jen upozornit, ze se zapocitavanim deflace se s vysledkem daji delat neskutecna kouzla. Klidne i dle politickeho zadani, jak toma vyjit
Ano je. Vliv kurzu skrze ceny je zohledněn v deflátoru HDP použitém při výpočtu reálného HDP.
David Marek
Jiří Malý
Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější negativní vlivy intervencí ČNB na českou ekonomiku ? Děkuji za odpověď.
Podle mého názoru bude největší komplikací, jak z toho ven.
David Marek
JS
Dobrý den pane Marku, představuje pro Vás dluhový super-cyklus obavu a jak by jej měla brát v potaz ČR? Děkuji.
Krize jsou často spojeny s dluhy, resp. krize, kde je dluh v některé části ekonomiky příliš vysoký, patří mezi ty nejhorší krize.
David Marek
Roman
Dobrý den, jak často a kolik km běháte? Děkuji za odpověď.
Po sezóně odpočívám. Jinak 4x týdně, celkem asi 50 km.
David Marek
Slawomiir Kisiel
Dobry den, Jak predpokladate, jak se bude vivijet ekonomicka situace CR do budoucna (5 ket). Hlavne co me zajima podle vas poroste pocet zamestnanych? a tim spusobem stopnou platy? dekuju
Trh práce v ČR bude ovlivňovat nejen ekonomická situace, ale také demografie. Do důchodového věku se dostávají silné poválečné ročníky. To je potřeba vzít v potaz, kromě obvyklého kolísání v rámci cyklu. Celková zaměstnanost tak na konci desetiletí může být nižší než dnes.
David Marek
Jiří Novák
Dobrý den, většina názorů řeší krátkodobé aspekty intervencí ČNB (v řádu let). Zabývá se ekonomika i dlouhodobými aspekty (desítky let) v důsledku dopadů do změny chování lidí? Intervence a mnoho dalších opatření, které se v Evropě odehrává, přesouvá hodnoty v prostoru (od úspěšných k neúspěšným, od zodpovědných k nezodpovědným) nebo v čase (... na příští generace). V takovémto prostředí je demotivující chovat se zodpovědně, slušně, nehledat cesty jak mimalizovat daňové povinnosti. Nejsou právě z těchto důvodů dlouhodobé dopady tragičtější, než krátkodobé nadšení z nadechnutí ekonomiky?
Obecně je hospodářská politika (měnová a fiskální) zmírněním aktuálních ekonomických obtíží, nemůže ale aspirovat na strukturální změny. Nadužívání proticyklické politiky může brzdit Schumpeterovu "kreativní destrukci".
David Marek
Franta
Dobrý den. Omlouvám se, nejsem ekonom. Prosím o vysvětlení. Když se dělá u mateřské firmy v zahraničí, tak je plat o více jak 65% větší než u dceřiné firmy u nás. Pracuje se na stejných strojích, stejný výrobek, stejný výkon. Děkuji.
Jde o lokální poměry nabídky a poptávky po práci. Dokud firma za nabízenou mzdu najde potřebnou práci, nenabídne více.
David Marek
Karlos
Dobry den Marku, myslim si, ze je nacase prehodnotit 2 veci: 1. CIL CNB nemuze jen jakesi cislo CPI, ale i dopad na ekonomiku obecne (viz uloha FEDu) 2. CO JE TO SPOTREBNI KOS? Uz nedavna historie v USA i EU nam ukazala, ze centralni banky nejsou schopny reagovat na to co se v realu deje v ekonomice. Inflace merena akademickym kosem CPI je natolik vzdalena od realneho kose za co uztraceji lide penize, ze jsme na nejlepsi ceste opakovat fatalni selhani z let 2008.. Moje osobni zkusenost s pohybem realitnich cen v CR behem 2004-15 ukazuje min. na temer 20-30% rust . Byl tohle smysl cele akce s umele drzenymi uroky dole?? Politika CNB zpusobila, ze cash nema uz nejky patek hodnotu, cimz zpusobuje enormne vychylenou alokaci aktiv, ktera nemuze skoncit jinak nez, ze i pri malem rustu sazeb se reatlni trh opet zborti jak domecek z karet. Co si to tom myslite? dekuji
Ad 1: viz odpovědi výše. Ad 2: CPI je zvoleno kvůli tomu, že prostřednictvím tohoto cenového indexu se nejlépe cílují inflační očekávání.
David Marek