Podhalaňská brynza je prvním polským produktem, který může užívat unijní ochranou známku původu. Ovčí sýr se silným zápachem a pikantní slanou chutí vyrábějí bačové na jihu Polska. Dnes ho úředníci Evropské unie oficiálně zapsali na seznam regionálních produktů. Registrace EU znamená pro výrobce více úřednické práce, ale také velkou reklamu.

"Máme obrovskou radost, je to velká reklama regionu," uvedl starosta města Zakopané Janusz Majcher. Pokud budou chtít bačové známku používat, musejí splnit mnoho předpisů. Chráněný je způsob výroby a místo produkce. Přísné jsou veterinární a hygienické předpisy. Známka znamená pro zákazníky záruku, že sýr je originální podhalaňská brynza.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist