Ovčí sýr oštěpek jako druhý polský produkt získal unijní ochrannou známku původu. Na registraci speciality regionu Podhale, který se nachází na jihu Polska, severně od Vysokých Tater, čekali horalé rok. Slovensko totiž bylo proti tomu, aby se oštěpek stal registrovaným zemědělským výrobkem, protože se po staletí vyrábí nejen v Polsku, ale také na Slovensku. Obě země loni spor o název ukončily. Státy se dohodly, že názvy produktů se nebudou překládat. V Polsku tak je "oscypek" a na Slovensku "oštiepok".

 

Polská i slovenská verze sýru se vyrábí z ovčího mléka, do kterého se přimíchává kravské. V Polsku nesmí podíl kravského mléka překračovat 40 procent, na Slovensku 80 procent.

 

Liší se také jeho produkce. Zatímco v Polsku se vyrábí ručně, a to pouze v několika vesnicích v regionu Podhale, na Slovensku se produkuje v celé zemi za použití strojů.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist