Společnost Madeta vyráběla během posledního měsíce sýry Romadúr a Niva na úrovni 40 procent obvyklého objemu. Důvodem bylo odříkání nasmlouvaných zakázek některými velkými odběrateli. Ti se zalekli zpráv, podle kterých se nebezpečné bakterie objevily kromě salátů a masných výrobků také v některých druzích zrajících sýrů.


Obavy obchodních partnerů však byly zbytečné. Kontrolní orgány bakterii způsobující listeriózu ve výrobních prostorech nenašly.
Podle Miroslava Koberny, ředitele Potravinářské komory, navíc v Česku nejde o problém sýrů. "Mezi rizikovější výrobky patří například některé měkké salámy, výrobky z mletých mas nebo saláty," uvedl.


Podle ředitele společnosti Madeta stojí za neopodstatněnou panikou nepřesné informace. Ty uvádějí, že mezi rizikové potraviny patří také sýry vyráběné z nepasterovaného mléka. Takové se však v České republice vůbec nevyrábějí.
Lidé se podle odborníků nemusí obávat ani sýrů s vnitřním zráním, jako je třeba Eidam nebo Ementál.


Podobné problémy jako Madeta řeší i ostatní mlékárny a výrobci lahůdek. Jen během ledna hlásí producenti pokles tržeb na jednu třetinu původních hodnot. Pokud by taková situace trvala déle, mohla by se řada podnikatelů dostat do finančních potíží.