Společnost Madeta vyráběla během posledního měsíce sýry Romadúr a Niva na úrovni 40 procent obvyklého objemu. Důvodem bylo odříkání nasmlouvaných zakázek některými velkými odběrateli. Ti se zalekli zpráv, podle kterých se nebezpečné bakterie objevily kromě salátů a masných výrobků také v některých druzích zrajících sýrů.


Obavy obchodních partnerů však byly zbytečné. Kontrolní orgány bakterii způsobující listeriózu ve výrobních prostorech nenašly.
Podle Miroslava Koberny, ředitele Potravinářské komory, navíc v Česku nejde o problém sýrů. "Mezi rizikovější výrobky patří například některé měkké salámy, výrobky z mletých mas nebo saláty," uvedl.


Podle ředitele společnosti Madeta stojí za neopodstatněnou panikou nepřesné informace. Ty uvádějí, že mezi rizikové potraviny patří také sýry vyráběné z nepasterovaného mléka. Takové se však v České republice vůbec nevyrábějí.
Lidé se podle odborníků nemusí obávat ani sýrů s vnitřním zráním, jako je třeba Eidam nebo Ementál.


Podobné problémy jako Madeta řeší i ostatní mlékárny a výrobci lahůdek. Jen během ledna hlásí producenti pokles tržeb na jednu třetinu původních hodnot. Pokud by taková situace trvala déle, mohla by se řada podnikatelů dostat do finančních potíží.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist