Výroba tuzemských pivovarů v pololetí meziročně klesla o 6,81 procenta na 9,201 milionu hektolitrů piva. Na domácím trhu prodaly pivovary 7,527 milionu hektolitrů, což bylo o 5,41 procenta méně než loni. Celkově pivovary vyvezly do zahraničí 1,674 milionu hektolitrů pěnivého moku, což bylo meziročně o 12,6 procenta méně. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Pokles domácích prodejů podle něj ovlivnilo zejména meziročně chladnější počasí, významně se na něm podílel také pokles zájmu turistů o ČR, méně pak ekonomická krize. Pivovarníci odhadují, že cizinci se na celkové domácí spotřebě podílejí zhruba dvaceti procenty.

V českých hotelech a dalších ubytovacích zařízeních v prvním pololetí letošního roku podle Českého statistického úřadu přespalo 2,7 milionu zahraničních turistů, o 12 procent méně než loni. Navíc doba, kterou v tuzemsku zahraniční hosté tráví, se neustále zkracuje.

"Lahváče" dotahují

Pokles exportu pěnivého moku z ČR zapříčinila podle šéfa pivovarníků naopak zejména ekonomická krize. České značky patří totiž v zahraničí k těm dražším, navíc jsou zde zbytným produktem, jehož konzumaci si zákazník v případě nutnosti bez větších problémů odřekne.

V ČR poklesla spotřeba jak sudového (o 7,29 procenta), tak lahvového (o 4,23 procenta) piva. Jejich podíl na trhu se tím již téměř vyrovnal. Lidé totiž stále častěji dávají přednost domácí konzumaci lahvového piva před návštěvou restaurace, kde je půllitr oblíbeného moku vyjde dráž. Přesto je ve srovnání se zbytkem Evropy podíl točeného piva na spotřebě v ČR vysoký a vyrovná se mu v tomto ohledu jedině Irsko. Všude jinde převažuje pivo lahvové, uvedl Veselý.

Zatímco spotřeba výčepních piv se snížila o 9,74 procenta, prodeje ležáků vzrostly o bezmála pět procent. Podle Veselého za tímto jevem stojí zejména rostoucí spotřeba jedenáctistupňových piv, která jsou řazeny mezi ležáky. Nealkoholického piva prodaly pivovary o 1,66 procenta více než před rokem.

V Česku se vaří výrazně méně piva - čtěte ZDE

Lahvové pivo vydrží déle, díky odstranění riboflavinu - čtěte ZDE

Loni přitom byla výroba tuzemských pivovarů druhá největší v historii. Pivovary uvařily 19,81 milionu hektolitrů piva, jen o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Zatímco spotřeba piva v ČR loni klesla o 1,3 procenta, export vzrostl o více než tři procenta na rekordních 3,71 milionu hektolitrů.

Přestože spotřeba piva mezi Čechy již několik let mírně klesá, zůstávají se zhruba 154 litry na hlavu a rok včetně kojenců na prvním místě světového žebříčku.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist