Olomoucké tvarůžky získaly chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Informovalo o tom ve čtvrtek české zastoupení při EU. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let. Proti se v minulosti ostře stavěli Němci a Rakušané.

Některé z chráněných označení EU už má více než dvacítka výrobků z České republiky. Jsou to třeba Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky nebo Hořické trubičky.

V případě tvarůžků svedli Češi v Bruselu kvůli zařazení některého ze svých výrobků na unijní seznam jeden z největších bojů. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců žijící dnes na území Německa a Rakouska.

O ochranu tohoto zeměpisného označení Česko požádalo krátce po vstupu do EU v roce 2004, proti se ale postavily Německo s Rakouskem. Praze se s nimi nepodařilo dohodnout, takže o všem musela rozhodnout Evropská komise.

Dnes výbor složený ze zástupců členských zemí bloku schválil, že Češi mají na toto označení právo. Němci a Rakušané nicméně budou moci po pět let v němčině ještě označení "Olmützer Quargel" také používat.

"Byla to dlouhá, náročná bitva. Využili jsme při ní všechny zbraně v diplomatickém arzenálu," řekla velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová.

"Je to důležitý krok, který by měl zamezit klamání či dezorientaci zákazníků. Díky němu by mělo být zcela jasné, odkud olomoucké tvarůžky pocházejí, že to není z Německa či Rakouska. To je hlavní efekt," řekl jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček.

Rozhodnutí výboru by podle něj mohlo v budoucnu firmě pomoci navýšit export do zemí EU. "V tuto chvíli ještě ne, protože podle našich informací by Němci a Rakušané měli mít možnost ještě pět let používat název olomoucké tvarůžky. Po uplynutí této lhůty se dá očekávat, že by se nám vývoz mohl zvýšit," uvedl Hlaváček. Roční produkce loštické tvarůžkárny A.W. činí podle něj zhruba 2000 až 2200 tun. 

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Celkem je na seznamu zhruba tisícovka různých výrobků.

Podle europoslance Jana Březiny je významné, že Rakušané ani Němci nebudou moci napodobeniny tvarůžků vyvážet na evropský trh.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.