Průzkumníci hodnotili i ochotu obsluhy vyřešit rychle reklamaci, ve většině případů se přitom číšníci postavili ke stížnosti čelem. Například v Brně U Jošta, v Olomouci U Rytíře nebo v Hradci Králové Na Hrázce prý pivo dotočili s omluvou.
"Nejhorší výsledky lze vidět v restauracích, kde točí výraznou pod míru a ještě se chovají arogantně," píše ve zprávě z průzkumu SOS. Mezi nejhorší podniky se tak podle sdružení zařadila restaurace Kaskáda v Hradci Králové a Hospůdka na Špici v Ostravě-Zábřehu, uvedlo sdružení.
Neslavně dopadly hospody v jednom z pivovarnických center, v Českých Budějovicích. Ze čtyř testovaných podniků natočily tři výraznou podmíru, k rysce scházel pivu více než centimetr. Mírnou pod míru natočil výčepní i ve slavných Masných krámech, vzápětí se ale omluvil a pivo dotočil. Podmíru si neodpustili ani v podobně slavné pivnici Pegas v Brně, kde průzkumník navíc hodnotil chování kritizovaného výčepního jako nepříjemné, uvedlo sdružení.
"Celkový dojem z průzkumu je opět rozporuplný, protože došlo ještě ke zhoršení situace oproti říjnu 2009. Skrytým důvodem však může být mimo jiné i to, že naši průzkumníci se již nebojí a zaznamenávají pod míry i u těch restaurací, kde se jedná jen o pár milimetrů piva pod ryskou. To by mohlo změkčit celkové hodnocení. I přesto lze vidět, že máme u nás ještě co dohánět," napsalo SOS.
SOS a Česká obchodní inspekce, která je v této oblasti dozorovým orgánem, vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist