Znalci dobré kuchyně rozeznávají pepře zelené, bílé i červené a dokážou je používat v řadě specifických receptů. Výsledkem jsou rafinované chutě a pokrmy. Botanici se na pepř dívají jinak. Identifikovali přes tisíc druhů pepřů a pepřovníků, z nichž mnohé se staly oblíbenou domácí rostlinou. Možná tedy máte doma pepřovník, a ani o tom nevíte.
Vybírat je z čeho
Pro pestrost listů, plodů i vzrůstu exotických rostlin není těžké pepřovníkům propadnout, stejně, jako není těžké si založit malou sbírku těchto zajímavých rostlin původem z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Navíc se každoročně objevují další nově popsané druhy - v roce 2008 přibylo do rodu Peperomia nejméně osm nově zaznamenaných přírůstků.
V praxi to znamená, že nabídka se neustále rozšiřuje. Už nyní bez problémů seženete převisle rostoucí druhy vhodné do závěsných košíků, ale i elegantní jedince do klasických květináčů nebo pepřovníkové "šplhavky". Nízce rostoucí druhy se s úspěchem používají jako "podrost" pro rostliny s vyšším vzrůstem. Fajnšmekři pátrají po "divokých" druzích, milovníci elegance zase vyhledávají vyšlechtěné kultivary. V každém případě patří tyto rostliny mezi ty méně náročné a k tomu, aby ozdobily váš domov, stačí základní péče.
Dekorace se sklizní
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.