Jsou firmy, které už využívají toho, že neukázněného kuřáka mohou propustit. Například Tomáš Březina, majitel společnosti Best-Rybnice, největšího českého výrobce zámecké dlažby, v prostorách firmy kuřáky vůbec netrpí.
"Dávno před lety byla taková všeobecná norma, že nekuřák musel v kanceláři trpět s kuřáky. Bouchli jsme pěstí do stolu a zavedli pořádek," říká nekuřák Tomáš Březina. V areálech jednotlivých závodů jeho Bestu si dnes nikdo netroufne zapálit. "Pokud se mu to nelíbí, může odejít,“ říká Březina.
Hostem on-line rozhovoru IHNED.cz bude v pátek od 13:00 majitel společnosti Best-Rybnice Tomáš Březina, který vyhlásil kuřákům na pracovišti nekompromisní boj - PTEJTE SE HO ZDE
16% pracovišť zakazuje v Česku podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (poslední údaj na toto téma z roku 2005) kouření úplně
23% pracovišť vyhrazuje kuřákům v budovách zvláštní místa
36 % podle průzkumu Eurobarometr je v ČR 36 % kuřáků, jedná se asi o 3 300 tisíc lidí
26 % kouří 26% populace nad 18 let, zbytek jsou děti a mladiství do 18 let
18 tisíc lidí umírá v Česku na nemoci spojené s kouřením zemře každý rok
A v tažení proti kuřákům využívají firmy stále více i techniku. Čipové karty už nesledují jen příchod a odchod z práce, ale prakticky veškerý strávený čas a pohyb lidí v pracovní době. Tedy i kuřáků, kteří chodí holdovat své vášni ven z budovy či na vyhrazená místa dostupná jen přes turnikety s čipovými kartami – jako je třeba terasa v centrále liberecké firmy Helicar, zabývající se přepravními službami.
"Deset ze čtyřiceti zaměstnanců u nás kouří. Vím to přesně, právě jsem to vyhodnocovala ze sjetiny docházkového sytému,“ říká Linda Futerová, asistentka představenstva společnosti Helicar. Zdejší kuřáci nemají na vybranou – musejí prokouřený čas nahradit. Podle Futerové tak činí dobrovolně. Opatření, které firma zavedla loni v létě, se podle ní jednoznačně osvědčilo.
Podle průzkumu z roku 2005 zakazovalo kouření na pracovišti 16 procent firem. Aktuální čísla scházejí, ale všechno nasvědčuje o tom, že zmíněné procento významně stoupá.
Trendy ve firemní kultuře
* úplný zákaz v rámci pracovní doby a celého areálu pracoviště
* sledování „prokouřeného“ času pomocí čipových karet- docházkového systému, případná náhrada času, stráveného kouřením
* kuřácká pracoviště a prostory, vyhrazené pro kuřáky
Průměrný kuřák (uvádí se, že v Česku kouří přes tři miliony lidí a 18 tisíc jich ročně na následky kouření zemře) stráví v práci kouřením přibližně hodinu denně. A tomu odpovídajícím způsobem klesá produktivita práce. „Situace s podmínkami pro kuřáky v poslední době eskaluje. Dá se říci, že firmy svým způsobem přicházejí v celku o miliony. Už k tomu nepřistupují jen s ohledem na zdravotní rizika nebo ohleduplnost vůči nekuřákům, ale i s ohledem na efektivní využití času,“ uvádí Tomáš Gřešek, který se zabývá poradenstvím a komunikací ve firmách.
Máte zkušenosti s podobným chováním zaměstnavatele vůči vám? Napište nám váš příběh na e-mail redakce@ihned.cz. Děkujeme.
Více se dozvíte v pátečních Hospodářských novinách
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist