V průměru zhruba o čtyři procenta podraží u nás po Novém roce většina tvrdého alkoholu. Potvrdili to prakticky všichni velcí výrobci lihovin.

Zdražení si vynutil podzimní až třicetiprocentní růst ceny potravinářského lihu. Z velkých producentů už zdražila trojka trhu Becherovka, další se přidají hned po svátcích.

„Zdražili jsme po třech letech, během kterých jsme se snažili absorbovat rostoucí výrobní náklady a ceny surovin bez jejich promítnutí do koncových cen. Další zvyšování vstupních výrobních nákladů v tomto roce jsme však už nebyli schopni dále absorbovat,“ řekl obchodní ředitel společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka Erik Čížek.

Likérka zvýšila ceny svých produktů v rozmezí od 2 do 8 procent. Půllitrová lahev Becherovky například podražila o 14 korun na 179 korun.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se