Neobvyklé australské citrusové plody vděčí za své jméno faktu, že připomínají baculaté prsty. Stále větší popularitu mezi kuchaři si nyní získávají nejen pro svoji chuť, ale i pro svou barvu. Ta se pohybuje od tmavě červené až po černou, oživit menu může také tóny zelené, žluté či jasně růžové.

Ale toto ovoce se netěšilo velké oblibě vždycky. Ano, dá se předpokládat, že Austrálci sbírali ovoce citrusu Microcitrus australasica po staletí. První osadníci ho používali k výrobě marmelády. Ale farmáři z úrodné oblasti na severu Nového Jižního Walesu a jihovýchodního Queenslandu se pak tento trnitý strom snažili usilovně vymýtit. Překážel totiž pastvinám.

 

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se