Citrus, který vydrží drsné podmínky panující v Tibetu, je zřejmě hybridem mandarinky, kterou jeho plody připomínají i velikostí. Spíše než v souvislosti s Koreí nebo Tibetem, kde roste divoce už tisíce let, si jej dnes ale spojujeme s japonskou kuchyní.

V Japonsku se používá hlavně výjimečně vonná kůra. Přidává se až v konečné fázi přípravy do polévek, salátů a dušených pokrmů. Například sladké bílé miso ochucené yuzu je oblíbený dresink na aemono, pokrm ze zeleniny, plodů moře a tofu.  Známá dipová omáčka ponzu se připravuje pro změnu ze šťávy tohoto plodu nebo z kyselých zelených plodů citrusu sudači (Citrus sudachi) a citrusu kabosu (Citrus sphaerocarpa).

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se