Jan Hůda (60)

Vzdělání:
Absolvoval Střední rybářskou školu technickou ve Vodňanech, poté Vysokou školu zemědělskou. V roce 2009 dokončil postgraduální studium.

Kariéra:
Začínal ve Státním rybářství Blatná. Od roku 1985 pracuje v Třeboni, většinou ve vedoucích funkcích, nyní je předsedou představenstva Rybářství Třeboň. Sedmkrát byl zvolen prezidentem Rybářského sdružení ČR.

Soukromí:
Má dva syny. V mládí dělal například judo, jako hobby má stále sportovní rybářství a myslivost.

Ačkoli je Česko největším vývozcem kaprů v Evropě, tomuto tradičnímu oboru může velmi rychle "ujet vlak". Nestor tuzemského rybářství Jan Hůda přemýšlí, jak srazit náklady či zavést nové technologie chovu.

"Klíčová by také byla dohoda na spolupráci v odbytové organizaci - ale zatím rybářům asi tolik neteče do bot, aby našli společnou řeč," říká šéf představenstva Rybářství Třeboň, jasné jedničky v oboru. A mimochodem - zvěsti o tom, že by se Mekkou českého rybářství chtěly stát konkurenční Vodňany, považuje za absurdní nápad (více viz).

Otázku, zda na Štědrý večer máte na stole kapra, považujte za ryze řečnickou...

Samozřejmě mám vždycky kapra - třeboňského kapra - a k němu si dávám ještě candáta nebo amura.

Třeba dealeři Pepsi a Coca-Coly občas tvrdí, že oba nápoje od sebe bezpečně rozeznají - poznáte vašeho třeboňského kapra od konkurenčního?

Nepoznám. Poznal bych ho od špatného, který byl třeba krmený kukuřicí v teplých oblastech. Ale kdyby mi někdo dal novohradského kapra nebo z Vysočiny, od Klatov, tak tam rozdíl není. Někdo si hraje na to, že pozná i kapry z různých třeboňských rybníků... Dobře se to poslouchá, ale je to taková latina. Sám jsem koštnul moc a moc kaprů, ale musel byste dělat organoleptické zkoušky, prověřit maso.

Kdo vám nejvíce konkuruje?

Kapři z jihu - z Chorvatska, z Maďarska. Naši jsou ale pomalu rostlí, mají větší podíl přirozené potravy, maso je tvrdší. Více chutná a lépe se dá upravovat. Stalo se nám, že jsme do Francie jednou přeprodali maďarské kapry, a zákazník to okamžitě poznal. Rozhoduje kvalita tuku a masa. Když je ryba pomalu narostlá, je kvalitnější.

Jaký kapr je nejlepší na štědrovečerní večeři? Menší je prý kvalitnější?

Není to tak. Větší ryba má větší kostice, ale jinak má každá stejný počet kostí. A není pravda, že větší je vždy tučnější. Je to podle toho, kde se chová. Prodávali jsme kapry o váze 4,5 kila a nikdo víc tuku nepoznal. Ani bahnem cítit nejsou.

 

Zbývá vám ještě 30 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se