Nizozemská letecká společnost KLM začala zkoušet lety, při nichž bude jako palivo používat směs kerosinu a zbytku stolního oleje.

Firma uvedla, že jde o ekologičtější způsob pohonu, protože stolní olej proti klasickému palivu snižuje emise uhlíku až o 80 procent. V pátek odstartoval z mezinárodního letiště JFK v New Yorku letoun, který měl namířeno do Amsterodamu.

Použitý olej na smažení pocházel z vyvařovny v americkém státě Louisiana. Tam sloužil k přípravě takzvaných cajunských jídel, což jsou speciality převážně francouzského stylu.

Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu.

Společnost potvrdila, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.

Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky. Olej, který sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších specialit, se po použití přímo v Louisianě zpracoval a odtud pak putoval na letiště do New Yorku.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist