Švestky byly pro naše prababičky ovocem číslo jedna. Ještě před rokem 1975 rostly na každém pátém stromě po Česku. Důvod je zřejmý - na rozdíl od jiného měkkého ovoce se dobře konzervují i bez pomoci průmyslových technologií. Švestky sušené nebo vařené do podoby tradičních povidel proto najdou využití v řadě klasických receptů české kuchyně.

Tedy švestky... Spíše slívy nebo pološvestky. Dnes už povidla, knedlíky nebo koláče nepřipravujeme ze švestek, které trhaly v sadech naše babičky. Může za to šarka, virové onemocnění stromů, které do někdejšího Československa dorazilo kolem roku 1975.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se