| Předplatné HN+ je zcela bez reklam.
 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.

Když se před několika lety vizovická likérka Rudolf Jelínek začala porozhlížet po přísunu hrušek Williamsových, ze kterých vyrábí svoji hruškovici, dostalo se do jejího hledáčku hned několik zemí. A to včetně Jihoafrické republiky nebo Argentiny. Nakonec u ní ale vyhrálo Chile. 

"Chile má stabilní ekonomické prostředí, rozvinuté zemědělství a je tam i nízká míra korupce. Právě proto jsme si tuto zemi vybrali," vysvětluje ředitel exportu Martin Déva z likérky. Ten podotýká, že v Česku není dostatek sadů, které by se na pěstování "Williamsek", jak hruškám Déva říká, specializovaly. 

V Chile začala likérka působit v roce 2007, kdy koupili starou destilérku a 33 hektarů půdy. Postupně ji opravili a navýšili i její kapacitu. Firma Rudolf Jelínek nyní v zemi provozuje i dva sady, kde si pěstuje tyto hrušně pro svou vlastní spotřebu. 

"Pro Chilany je naše hruškovice dost specifická, nejsou totiž na podobné produkty zvyklí,“ podotýká Déva s tím, že Chilané pijí hodně rumu nebo místní pálenky pisco, která se vyrábí z hroznů. Přesto si však hruškovice našla cestu i do tamních obchodů. 

Firma se v Chile musí vyrovnat i s dalšími specifiky. Některé administrativní úkony či jednání se mohou někdy dost protáhnout, uvádí Déva. I proto by se podnikatelé, kteří chtějí vstoupit na trh v Chile, měli obrnit trpělivostí. A nejen to. „Velmi důležitá je především znalost španělštiny,“ dodává Déva s tím, že se vyplatí najít si vlastní manažery a ty do Chile přestěhovat.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se