Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly zhruba o 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters ze čtvrteční zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v březnu klesla na 173,8 bodu z únorových 176,4 bodu. Index se tak dostal na nejnižší úroveň od června 2010. Klesá již od loňského dubna a za posledních 12 měsíců se snížil celkem o 40 bodů, tedy o téměř 19 procent.

"Na trhu se vytvořil určitý přebytek na straně dodávek, což vytváří tlak na pokles cen s výjimkou mléčných výrobků," uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Organizace ve čtvrtek zvýšila odhad celosvětové produkce obilovin pro letošní rok o dva miliony tun na 2,544 miliardy tun, což by podle Abbassiana mělo vést k zesílení tlaku na pokles cen.

Index cen mléčných výrobků se však v březnu zvýšil téměř o dvě procenta kvůli omezenému vývozu z Evropy a Asie. Zaznamenal tak již druhý meziměsíční nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru