Menší čeští potravináři si od začátku února snáze sáhnou na značku kvality Klasa. Ministerstvo zemědělství mění pravidla pro její udělení - výrobcům například odpadne zdlouhavé papírování a nutnost dokládat finančně náročné laboratorní testy.
"Přehlednější a výrazně jednodušší metodika pomůže především malým výrobcům, pro které bylo doposud značku obtížné získat," říká ministr zemědělství Marian Jurečka. "Zatímco doposud nesměly být protokoly starší tří měsíců, a u masných výrobků dokonce 1,5 měsíce, nově se tato doba prodlužuje až na čtyři měsíce," doplňuje. Odmítá přitom, že by tak resort zemědělství ohrozil kvalitu potravin. "Součástí udělování značky je i kontrola dozorových orgánů, které mohou Klasu odebrat," tvrdí Jurečka.
Ministerstvo zemědělství uděluje známku kvality Klasa od roku 2003. Od té doby ji získalo přibližně dvě stovky výrobců a více než tisícovka výrobků.
Podle šéfky úřadu bezpečnosti kvality potravin Viery Šedivé má v České republice během kontrol problém přibližně dvacet procent potravin. "A pouze jedno procento těch, které drží známku Klasa, má nějaký nedostatek," vysvětluje.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.