Neděle 16. července bude patřit džemům a pochutinám z ovoce a zeleniny, které by jinak skončily na skládce. Iniciativa Zachraň jídlo, která se dlouhodobě věnuje problematice food waste, tedy plýtvání potravinami, bude v Tiskárně na vzduchu na pražském Výstavišti pořádat Jam Session.
Profesionální kuchaři zde budou vařit džemy z plodin, které by jinak přišly vniveč. Pořadatelé akcí chtějí upozornit na tuny vyhozeného ovoce a zeleniny, které se nedostanou na prodejní pulty supermarketů, protože nesplňují estetické normy. Například nemají požadovanou velikost, barvu nebo tvar, přitom jsou zcela jedlé. Pořadatelé chtějí uvařit 1000 skleniček džemu, které si návštěvníci mohou zdarma odnést. Ovoce a zeleninu získají z velkoskladů, kde se plodiny třídí.
Akce se koná od 14:00 a kromě vaření návštěvníky pobaví i doprovodný program. Zazní živá hudba v podání kapel Johannes Benz, The Sydicate, Sarma band a LeDva. Na akci bude možné navštívit informační stánek Zachraň jídlo a také stánky neziskových projektů Kokoza, Frusack a Ekosáčky.cz, které vyrábějí znovupoužitelné ekologické sáčky a tašky na potraviny.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.