Na Vánoce nebude drahé jen máslo, ale i vejce. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno vejce stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé může cena vzrůst i na více než pět korun, zvlášť před Vánocemi. Na vině je podle ní nedostatek nosnic v Evropské unii, které byly kvůli aféře s insekticidem fipronilem odstaveny nebo vybity.

"Cena vajec v Evropě jde výrazně nahoru, a dá se tedy předpokládat, že cena vajec v České republice bude také vyšší. V Evropě se kvůli fipronilu snížil stav nosnic a produkce, od čehož se odvíjí právě cena. Samozřejmě toho využívají hlavně obchodní řetězce. Dosud byla v České republice výroba vajec na úrovni rentability a postupně se dostává na výrobní náklady," sdělila Dlouhá. Výrazně zdražují například Německo nebo Polsko.

Tlak na cenu potvrzuje i ministerstvo zemědělství, podle kterého ale není přesný odhad budoucích cen možný. "Aktuální zprávy, které má ministerstvo k dispozici, potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen. Objem snížení celoevropské nabídky dosud nebyl kvantifikován, a nelze tak vyčíslit ani vazbu zvýšení cen na opatření plynoucí z fipronilové kauzy," sdělila mluvčí úřadu Markéta Ježková. Obnova produkce vajec však podle ní nebude v řádu týdnů, ale měsíců.

Česká republika na začátku září rozšířila povinné kontroly dovezených vajec a vaječných výrobků na insekticid fipronil ze všech členských států Evropské unie. Dříve museli dovozci testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Skandál s jedem ve vejcích vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících fipronil. Podle Dlouhé mohly být odstaveny miliony nosnic, přesné údaje ale jednotlivé státy nezveřejňují.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický.

Vejce se tak přidávají k máslu, které v posledních měsících prudce podražuje. Na rozdíl od vajec se ale máslem zabývají už i politici a analytici. Na popud premiéra Bohuslava Sobotky dokonce cenu másla prověřují úřady, zdali není uměle navyšována. 

Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru