Pro Libora Sloupenského znamená hmyz celoživotní vášeň. „Odmalička jsem se o něj zajímal, stejně jako o další zvířata a ekologii obecně. Je to moje srdcovka,“ říká. Svět brouků, červů, kobylek a sarančat mu byl natolik blízký, že v něm nakonec začal i podnikat. Před dvěma lety založil s manželkou Evou společnost WormUP (z anglického worm – červ), která se zabývá výrobou a prodejem slaných pochutin z hmyzu, konkrétně potemníka moučného. 

Pražené červíky firma připravuje v pěti různých příchutích – slané, česnekové, chilli paprikové, kari a skořicové. Na jednu varnou várku spotřebují přibližně milion kusů hmyzu, což měsíčně představuje asi 800 kilogramů červů. Jeden 20gramový pytlíček si zájemci mohou zakoupit za 125 korun, 80gramový je vyjde na 250. Nejčastěji je pořizují zvědavci, kteří si chtějí zpestřit například rodinný večírek. „Jsou to takové o hodně lepší chipsy a lidi baví ona kombinace zděšení a zvědavosti,“ říká Eva Sloupenská, jež se ve firmě stará o marketing.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se