Holding Agrofert kvůli vysokým cenám energií v polovině prosince zastaví výrobu masa v závodě v Hodicích na Vysočině, která patří společnosti Krahulík. Do konce ledna se podnik zakonzervuje. Ve středu to sdělil mluvčí holdingu Pavel Heřmanský. V závodě se vyráběly hlavně salámy, výroba tradičního salámu značky Vysočina se přesune do Krahulčí. Masna v Hodicích je nejmenší ze tří závodů společnosti. V podniku zůstane deset zaměstnanců, kteří se budou starat o zakonzervovaný závod, 70 lidí dostalo nabídku pracovat v jiných provozech společnosti Krahulík.

K zastavení výroby Agrofert přistoupil mimo jiné kvůli těžko předvídatelnému vývoji na trhu, uvedl Heřmanský. Výroba se z Hodic přesune do závodů v Krahulčí a Studené. „Celková kapacita našich závodů by měla být zachována,“ doplnil. Společnost Krahulík podle výroční zprávy loni zaměstnávala v průměru přes 550 zaměstnanců. Ze 70 lidí, kteří dostali nabídku pracovat v jiných závodech, tuto možnost využila polovina.

Heřmanský uvedl, že přesun výroby by neměl mít žádný vliv na chuť produktů. „Výrobu legendární vysočiny přesuneme do Krahulčí. I tam mají k dispozici přírodní sušárnu, unikátní chuť tak zůstane zachována. Výroba loveckého salámu se přesune do Studené – a ani v tomto případě by zákazník neměl poznat rozdíl. Receptury jsou naše a budou zcela dodrženy,“ dodal.

Společnost Krahulík uvádí, že salám značky Vysočina se v Hodicích vyrábí od roku 1967 podle původní receptury a suší se v původních přírodních sušárnách.

Firmě Krahulík podle výroční zprávy loni klesly tržby o 14 procent na 1,45 miliardy korun. Téměř čtvrtina tržeb je z prodeje v zahraničí, své výrobky vyváží do Polska, Bulharska, Rumunska nebo například Slovinska. Zisk společnosti loni klesl o 28 procent na 35,5 milionu Kč.

Agrofert kvůli drahým energiím přerušil v září zhruba na měsíc výrobu bioethanolu ve společnosti Ethanol Energy na Kutnohorsku. Nikdo ze zaměstnanců společnosti nedostal výpověď.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist