Náhradní sladidlo erythritol, které se používá jako běžně dostupná potravinářská přísada, může podle nové vědecké studie způsobovat život ohrožující zdravotní problémy: krevní sraženiny, mrtvice a infarkty. Ve výjimečných případech může vést i k úmrtí.

„Není to malé riziko,“ říká autor studie Stanley Hazen, ředitel Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci v Clevelandu. Lidé, kteří mají problémy se srdcem, nebo cukrovkáři, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost infarktu, pokud se jim do krve dostane vyšší množství erythritolu, citovala americká stanice CNN ze závěrů výzkumníků zveřejněných v novém vydání časopisu Nature Medicine.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.