Představte si, že půjdete do restaurace, budete mít hlad a řeknou vám: Kuchaříčci si přispali, bolely je nožičky. A vy ten oběd nedostanete,“ upozorňuje šéfkuchař Jan Punčochář, že v současné době podle něj nejen v gastronomii spousta lidí „nechce makat“. Je logické, že když někdo stojí čtrnáct hodin v kuchyni, nohy ho bolet budou. „Kdo to i tak nemůže dělat, ať změní profesi,“ říká.
„Není to jenom v kuchařině a v restauracích. Podle mě plošně lidi moc nechtějí makat,“ myslí s Punčochář. V gastronomii podle něj lidem vadí dlouhé směny, ale i tempo. A co je jinde zvykem, u nás – pokud jde o pracovní nastavení – to stejně neplatí, upozorňuje.
„Když pojedete do Rakouska, Německa, Francie, tam se dělá pět dní v týdnu. Od rána do tří, pak je pauza a chodí se na půl šestou a jste tam do večera. Tady je problém, že většinou se v Praze dojíždí, lidi nebydlí v okolí restaurace, takže co dělat v té pauze, je složité,“ dává šéfkuchař příklad ze zahraničí.
Nečesky česky. Originální Punčochářův byznysmodel v jeho nové „dvojrestauraci“ U Matěje
Punčochář tvrdí, že dnes navíc lidé nepracují s takovým úsilím jako dříve. Za příklad dává vlastní restauraci U Matěje. „Otevírali jsme před pěti lety. Nezvýšil se počet židlí, nezvýšil se extrémně nárok na jídelní lístek tím způsobem, že by to bylo složitější. Zvládalo se to v pěti a teď už jich je tam šest plus pomocná síla. Takže je to o tom, že nároky nejsou vyšší, ale lidé nemají takovou výkonnost,“ myslí si majitel známého podniku na pražské Hanspaulce.
Forejt: Zajímá mě, z čeho hranolky McDonald’s jsou. Nemusím říkat, že jsou nejlepší
Český šéfkuchař, ale také jeden z porotců soutěže MasterChef, v rozhovoru mluví také o tom, jak náročné může být udržet se v kuchyni fit. „Já jsem vždycky jako v hračkářství, ale musím se hlídat,“ říká k tomu, že se v posledních měsících sám rozhodl upravit svoji životosprávu.
Kdo chce vařit zdravě například podle receptů na sociálních sítích, proti němu Punčochář nic nemá. „Je to ale hlavně o pestrosti. Všechno by mělo být v nějaké normální míře. Nemůžu jíst pořád jenom odtučněné věci, ale zase nejde každý den jíst vepřový bůček zalitý sádlem,“ dodává.
Forejt: Zajímá mě, z čeho hranolky McDonald’s jsou. Nemusím říkat, že jsou nejlepší
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist