Potravinové banky začaly v Česku vznikat hned zkraje 90. let minulého století. Dnes předává nespotřebované potraviny z obchodů a dalších zdrojů potřebným lidem 15 regionálních center. Sdružuje a koordinuje je Česká federace potravinových bank, jejíž výkonný předseda Aleš Slavíček vidí zlepšení v chování obchodních řetězců. „Odhaduju na tlak evropských nařízení, že musí zveřejňovat čísla o odpadech,“ říká. 

Proč je vlastně kolem nespotřebovaných potravin takový povyk? Nestačí je jako bioodpad recyklovat? Příroda také vyprodukuje spoustu plodů a část z nich nechá shnít, aby vzniklo hnojivo pro růst něčeho dalšího.

Když někdo něco vypěstuje a někdo to zpracuje, je za tím ohromná uhlíková stopa. A třeba vyhodit jogurt v plastovém kelímku není zdaleka totéž, jako když se něco vrátí zpátky do přírody. Musí se to skládkovat a s nějakými náklady likvidovat. My sledujeme druhou rovinu a to je pomoc lidem. A když už se nějaké potraviny nepodaří zachránit pro lidi, mohou je dostat myslivci, zoologické zahrady, dají je zvířatům. Prostě se snažíme, aby se zužitkovaly jinak než v bioplynce nebo zaoráním.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Kde se berou nespotřebované potraviny v Česku.
  • Jak potravinové banky sledují, kdo jejich pomoc využívá.
  • Jak potravinové banky spolupracují s obchodními řetězci.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Více informací ze světa ekonomiky, investic, technologií, práva či lifestylu si přečtěte v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.