Téma: Insider trading

Aleš Michl

Intel zapadá do seriálu Billions

Šéf společnosti Intel prodal akcie firmy za stovky milionů krátce předtím, než vyšel najevo skandál s chybou v mikročipech, jenž cenné papíry...
9. 1. 2018 ▪ 2 min. čtení
Insider trading

Ilustrace: Insider trading

Insider trading je anglický výraz pro obchodování akcií či jiných cenných papírů korporace někým, kdo má o této korporaci neveřejné informace (například doposud nezveřejněnou hospodářskou bilanci, investiční záměry, informace o akvizicích či fúzích s jinými firmami, atp.).

Insider trading je implicitně definován a chápán jako případ, kdy s cennými papíry korporace obchodují lidé znalí informací o ní ve větší míře než veřejně známé (například její zaměstnanci, podílníci, klíčoví lidé jejího managementu a exekutivy).

Nicméně v médiích často dochází k posunu tohoto významu a ty jako insider trading označují odcizení informací zneužitelné na podílovém trhu nebo trhu cenných papírů pro tu kterou korporaci.

Guru všech amerických hospodyněk

Jedním z nejznámnějších příkladů insider tradingu je případ americké podnikatelky Marthy Stewartové. Ta svého času určovala americký životní styl. Neúnavná a vždy usměvavá propagátorka domácí čistoty se stala zdrojem legrace v televizních talk-show. Moderátoři, herci i komikové parodovali její perfekcionismus, zálibu v esoterických detailech i malé ukázky typu "jak si vyzdobit stůl na pěknou rodinnou večeři".

Na samém vrcholu se ocitla ve vězení pro podvody s akciemi. Proces s ní patřil k mediálně nejsledovanějším případům v USA. Stewartová však podle svých slov "jen zvedla telefon a odpověděla svému makléři".

Předmětem rozhovoru byly akcie firmy ImClone Systems. Stewartová je měla ve svém portfoliu v momentě, kdy americký Úřad pro léčiva (FDA) zamítl ImClonu povolit distribuovat lék proti rakovině Erbitux. Využila informací od bývalého přítele své dcery a bývalého šéfa této firmy Sama Waksala a prodala svých téměř 4000 akcií ImClone ještě předtím, než v důsledku zamítavého rozhodnutí úřadu klesly o 15 procent. Na základě prokázání viny za klamání úřadů a zneužití důvěrných obchodních informací byla Stewartová v roce 2004 odsouzena na 5 měsíců do vězení a 2 roky podmínky. I přes tento "škraloup" se však dokázala vrátit na výsluní a nadále tak určuje životní styl amerických hospodyněk.