Pivovarský dvůr Chýně

- První český restaurační minipivovar "Pivovarský dvůr Chýně" byl uveden do provozu na podzim roku 1992.
- Majitelem pivovaru a penzionu v areálu je sládek Tomáš Mikulica, restauraci, kde pivovar sídlí, vede Jitka Eichlerová.
- Roční výstav se pohybuje kolem 1500 hektolitrů.
- Pivovar vyrábí 10° světlé, 12° světlé, 12° polotmavé, 14° tmavou a vždy dva aktuální speciály.
- Obrat majitelé neuvádějí.

Středočeská obec Chýně oko návštěvníka ničím zvláštním nezaujme. Místní pivovar ale rozhodně přehlédnout nelze. Je to sice minipivovar s ročním výstavem jen 1500 hektolitrů, budovy bývalého JZD, kdysi součásti kláštera, tvoří ale rozlehlý celek. Pivovar s restaurací, přilehlé pivní lázně a Pivovarská krčma zaměřená zejména na projíždějící cyklisty však k sobě kupodivu nepatří. Poté, co se původnímu majiteli přestalo podnikání dařit a zadlužil se, jednotlivé části areálu rozprodal.

Před šesti lety tak dostal zavedený chýňský restaurační pivovar, první svého druhu, který v Česku vznikl, nové majitele - Jitku Eichlerovou a sládka Tomáše Mikulicu. Oba v pivovaru pracují už 20 let a podnikatelsky se doplňují. O vše kolem výroby piva se stará sládek Mikulica, o provoz restaurace, v níž má pivovar své technologické zázemí, Jitka Eichlerová. "Známe se dlouhé roky a takové řešení nám vyhovuje," říká Eichlerová. Návratnost investice, jejíž výši nechce zveřejňovat, odhaduje střízlivě zhruba na 10 let, "možná dříve".

Polovinu vyrobeného piva prodá pivovar "svojí" restauraci. O zákazníky pro zbylou část produkce rozhodně není nouze. "I kdybych vařil třikrát tolik, nebude to problém prodat," podotýká Tomáš Mikulica, který je po sládkovi pivovaru U Fleků Ivanu Chramosilovi druhý nejdéle sloužící sládek zachovávající věrnost stále stejnému pivovaru.

S rozšiřováním stávající kapacity Mikulica nepočítá. "Je to dáno i stavebně, tady už to není kam rozšiřovat," říká, když naši návštěvu provádí zázemím pivovaru. Ten tvoří tradiční měděné kotle ozvláštňující restauraci, v podkroví budovy ukrytá spilka, uzavřená kvůli požadované nízké teplotě v obrovské "lednici", a ležácký sklep. V místnosti, kde někdejší JZD kdysi skladovalo mléko, je dnes desítka nerezových tanků, v nichž pivo postupně dozrává. Odtud také pivo zájemcům na počkání natočí ať již do lahví, soudků či KEG sudů. Pro pivo si sem jezdí zástupci hospod a pivoték nejen z Česka, ale i ze světa, z Dánska, Polska i Anglie.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru