Pivovarský dvůr Chýně

- První český restaurační minipivovar "Pivovarský dvůr Chýně" byl uveden do provozu na podzim roku 1992.
- Majitelem pivovaru a penzionu v areálu je sládek Tomáš Mikulica, restauraci, kde pivovar sídlí, vede Jitka Eichlerová.
- Roční výstav se pohybuje kolem 1500 hektolitrů.
- Pivovar vyrábí 10° světlé, 12° světlé, 12° polotmavé, 14° tmavou a vždy dva aktuální speciály.
- Obrat majitelé neuvádějí.

Středočeská obec Chýně oko návštěvníka ničím zvláštním nezaujme. Místní pivovar ale rozhodně přehlédnout nelze. Je to sice minipivovar s ročním výstavem jen 1500 hektolitrů, budovy bývalého JZD, kdysi součásti kláštera, tvoří ale rozlehlý celek. Pivovar s restaurací, přilehlé pivní lázně a Pivovarská krčma zaměřená zejména na projíždějící cyklisty však k sobě kupodivu nepatří. Poté, co se původnímu majiteli přestalo podnikání dařit a zadlužil se, jednotlivé části areálu rozprodal.

Před šesti lety tak dostal zavedený chýňský restaurační pivovar, první svého druhu, který v Česku vznikl, nové majitele - Jitku Eichlerovou a sládka Tomáše Mikulicu. Oba v pivovaru pracují už 20 let a podnikatelsky se doplňují. O vše kolem výroby piva se stará sládek Mikulica, o provoz restaurace, v níž má pivovar své technologické zázemí, Jitka Eichlerová. "Známe se dlouhé roky a takové řešení nám vyhovuje," říká Eichlerová. Návratnost investice, jejíž výši nechce zveřejňovat, odhaduje střízlivě zhruba na 10 let, "možná dříve".

Polovinu vyrobeného piva prodá pivovar "svojí" restauraci. O zákazníky pro zbylou část produkce rozhodně není nouze. "I kdybych vařil třikrát tolik, nebude to problém prodat," podotýká Tomáš Mikulica, který je po sládkovi pivovaru U Fleků Ivanu Chramosilovi druhý nejdéle sloužící sládek zachovávající věrnost stále stejnému pivovaru.

S rozšiřováním stávající kapacity Mikulica nepočítá. "Je to dáno i stavebně, tady už to není kam rozšiřovat," říká, když naši návštěvu provádí zázemím pivovaru. Ten tvoří tradiční měděné kotle ozvláštňující restauraci, v podkroví budovy ukrytá spilka, uzavřená kvůli požadované nízké teplotě v obrovské "lednici", a ležácký sklep. V místnosti, kde někdejší JZD kdysi skladovalo mléko, je dnes desítka nerezových tanků, v nichž pivo postupně dozrává. Odtud také pivo zájemcům na počkání natočí ať již do lahví, soudků či KEG sudů. Pro pivo si sem jezdí zástupci hospod a pivoték nejen z Česka, ale i ze světa, z Dánska, Polska i Anglie.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se