Na štědrovečerní tabuli dominuje v České republice bramborový salát. Tradičně oblíbeného kapra bude tento rok večeřet 78 procent Moravanů, zatímco 55 procent Čechů si o Vánocích rádo pochutná na smaženém řízku. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank.
Za typickou součást štědrovečerní večeře je rovněž často považována rybí polévka, kterou má na stole třetina z nás. Z výzkumu zaměřeném na vánoční zvyklosti také vyplývá, že dříve tradičního vánočního kubu povečeří už jen 6 procent Čechů.
V zahraničí na sváteční tabuli nejčastěji naleznete různé varianty drůbežího masa. Na rozdíl od nás završí spousta lidí v cizích zemích večeři sladkými dezerty.
„Štědrovečerní večeře se u každého z nás trochu liší. Jsou to právě Češi, kteří častěji volí i jiné druhy masa. Například více jak polovina z nich si raději k bramborovému salátu dá smažený řízek, kdežto tři čtvrtiny obyvatel Moravy preferuje právě kapra. Paradoxně se kapr nejvíce nekonzumuje v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.
„Do jisté míry by se daly v naší zemi považovat za fenomén severovýchodní Čechy, kde si při této sváteční večeři spousta lidí ráda pochutná na klobáse či jiné uzenině, což je velmi časté například v Německu,“ dodává Markéta Dvořáčková.
Ryba nebo řízek?
O bramborovém salátu jako příloze k hlavnímu chodu štědrovečerní večeře není pochyb, v tento den si na něm pochutná 82 procent všech Čechů a Moravanů. Nejen u jednotlivců, ale i v celých regionech se ovšem liší masová část hlavního chodu.
Celkově v naší zemi stále vítězí tradiční kapr nad jakoukoliv jinou alternativou. Podle průzkumu si na této typické rybě pochutná o Vánocích skoro tři čtvrtě všech obyvatel naší země. Jiný druh ryby o Vánocích povečeří jen 17 procent z nás a v nedávných dobách velmi tradičního vánočního kubu už jen 6 procent.
Před hlavním chodem na Štědrý večer téměř každý třetí Čech začne rybí polévkou. Ovšem i ti, kteří nemají rybí polévku zrovna v lásce, před večeří polévku nevynechají. Nejčastěji se na českém stole servíruje zelňačka, houbová anebo čočková polévka, která je mimo jiné i tradičním novoročním pokrmem.
Jak se o Vánocích večeří v zahraničí
I přes různé regionální zvyklosti a charakteristické rysy lokálních kuchyní je v zahraničí patrný vliv tradic plynoucích ze Spojených států. Hlavním znakem je pečený krocan servírovaný během sváteční večeře.
Ve Velké Británii je krocan sice rovněž dlouhodobě tradiční, avšak Angličané ho milují především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou. Na závěr přichází pro celé Spojené království velmi charakteristický „Christmas pudding“. Typickou specialitou je pro anglický vánoční stůl také koláč s mletým masem.
Vedle anglofonních zemí je krocan populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha. V poslední době nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm, který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
Drůbeží maso je podle ankety na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách s bramborovým salátem.
Exhibicí v plejádě vánoční gastronomie nemůže být nikdo jiný než Francie. V tomto směru zaujímají Francouzi dva póly. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem, dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo mušle. Samozřejmě nikdy ne bez vína.
Země | Jak vypadá typická sváteční večeře? | Rozdávání dárků |
Německo | Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Tradiční klobásy s bramborovým salátem. | 24. prosince |
Polsko | Boršč nebo houbová polévka, pirohy s houbami a se zelím, smažený kapr, sledě, kompot ze sušeného ovoce. Na svátečním stole je tradičně 12 rozdílných pokrmů. | 24. prosince |
Rakousko | Kuřecí, telecí nebo hovězí maso – zvěřina a ryby jsou spíše výjimkou) a nádivka. | 24. prosince |
Španělsko | Krocan, rolky plněné masem s bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles. | Děti dostávají dárky až 6. Ledna. Vlivem amerikanizace chodí ale i Santa Claus a dárky se rozdávají i 25. prosince ráno. |
Francie | Kuře nebo šunka se salátem, dort a ovoce, husí játra (foie-gras), losos nebo mušle, víno | 24. i 25. prosince |
Velká Británie | Krocan s nádivkou, pečené brambory a kapusta, christmas pudding, koláč s mletým masem | 25. prosince |
Libanon | Krocan nebo kuře s dalšími libanonskými specialitami | 25. prosince |
USA | Hovězí maso nebo krocan, brambory a zelené fazole dezert (většinou kláč) a víno. | 25. prosince |
Rusko | Kutja - zavařené cereálie s ořechy a kandovaným ovocem zalité medem. Jinak žádné tradiční jídlo. | 7. ledna |
Kazachstán | Pečené kuře, ledový (i tzv. ruský) salát a plněné papriky, veliké množství koláčů a dalších cukrovinek | 1. ledna |
Japonsko | Pečený krocan nebo hovězí maso a velká spousta různých příloh | 25. prosince |
Vietnam | Vepřové maso, většinou selátko a různými druhy příloh | 25. prosince |
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist