I pozitiva kromě obav z bezpečnosti potravin může přinést německá dioxinová aféra, při které byly zjištěny vysoké obsahy jedů v mase a ve vejcích z německých farem. Kvůli dioxinům by se totiž mohlo změnit systém označení potravin.
Nejen podle vzhledu, kvality či ceny se budou moci rozhodovat zákazníci v zemích Evropské unie při nákupu potravin. Dostanou i možnost si u jednotlivých produktů vybrat zemi původu. "Chceme v unii prosadit označení potravin podle jejich původu," prohlásil v pondělí Ivan Fuksa, český ministr zemědělství. Podle něj to "českému spotřebiteli umožní dát přednost českému zboží".
Evropské předpisy dosud takovou povinnost u vepřového masa nebo kuřat neumožňují. Označení země původu na obalu ukazuje pouze to, kde bylo maso zpracováno a zabaleno.
Česko má přitom mocného a poněkud paradoxního spojence - Německo. A obě země mají i další společné zájmy, pokud jde o reformu evropské zemědělské politiky.
Označení potravin podle země původu podporuje také česká Agrární komora. "Mělo by se využít případu dioxinů v Německu k tomu, aby bylo zavedeno povinné označení zemí původu u všech živočišných potravin. Podobně jako to bylo u hovězího masa poté, co vypukla v Evropě nemoc šílených krav," podporuje ministrův nápad šéf komory Jan Veleba.
Veleba: Kontroly by měly být přísnější
Veleba však nesouhlasí s tvrzením ministra Fuchsy, že dovezené potraviny jsou podle výsledků českých zesílených namátkových kontrol zcela bezpečné. Minulý týden dokonce Agrární komora vyzvala, aby české orgány zakázaly až do vyšetření případu krmiv s rakovinotvorným dioxinem dovozy vepřového masa a vajec z Německa.
"Můj názor je jiný. Měly by se zkontrolovat všechny dovozy masa a vajec, jako to dělají na Slovensku. Ani Pán Bůh nemůže zaručit, že se sem nic nedostalo. Nemůžeme garantovat bezpečnost lidí," tvrdí Veleba.
Agrární komora dokonce volala po potravinové soběstačnosti. "Považujme si českých potravin, kupujme české maso. Tím podle našeho názoru nic neriskujeme," vyzval minulý týden české spotřebitele Veleba.
Jsou české potraviny bezpečné? Pomůže zabránit podobným aférám štítkování potravin? Co by posílilo garanci bezpečnosti potravin?
Na tyto a další otázky čtenářů odpovídal šéf Agrární komory Jan Veleba
Online rozhovor
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist