Vzdělání:
Vystudoval střední hotelovou školu v Opavě.
Kariéra:
Po maturitě nastoupil v Jednotě Vsetín do hotelu a po dvou letech přešel do Pramenu Valašské Meziříčí, kde 15 let řídil centrální výrobnu lahůdek. V roce 1991 se ujal se svými sourozenci potravinářské továrny, kterou restituoval jejich otec. Je jednatelem společnosti Váhala & spol., výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků.
Soukromí:
Je ženatý, má dvě děti.
Váhala & spol.
- Firma se zabývá výrobou uzenin a lahůdek. Navazuje na podnik, který Robert Váhala založil v roce 1933. Továrna znárodněná roku 1950 se rodině vrátila v roce 1991.
- V roce 1998 se firma přestěhovala do nově vybudovaného závodu v Hustopečích nad Bečvou.
- Ve svém oboru je sedmou největší firmou v Česku.
- Má 245 zaměstnanců.
- Provozuje osm firemních prodejen.
- Loňský obrat činil 645 milionů korun.
- S vývozem začala v roce 2000. Na export jde dnes 20 procent produkce, především na Slovensko, do Rakouska, Německa a Maďarska.
Když Robert Váhala starší v roce 1991 restituoval továrnu, kterou v Hustopečích nad Bečvou sám založil, bylo mu přes 80 let. "Týž den rozdělil podíly mezi svých pět dětí a žádný si nenechal," vzpomíná Robert Váhala mladší, dnešní šéf firmy, jež vyrábí masné a lahůdkářské zboží. Zakladateli však ještě dlouho zůstalo hlavní slovo a všichni uznávali jeho neformální autoritu. Byli tak vychováni.
"Otec mi především kladl na srdce, že na fabrice je napsané slovo Váhala, a to jméno zavazuje," vzpomíná jednatel Robert Váhala. Na otcovo přání vystudoval hotelovou školu v Opavě - na potravinářskou průmyslovku by se totiž jako syn někdejšího továrníka ze stejného oboru asi nedostal.
Zakladatel zemřel v roce 2000. Potomci se přesto stále drží jeho zásadní podnikatelské rady: "Budete-li vyrábět kvalitně, nemusíte se o práci obávat." "Naše výrobky jsou z masa a koření, zásadně do nich nepřidáváme žádné náhražky masa, jako jsou separáty, mouka nebo sója," zdůrazňuje čtyřiasedmdesátiletý Vlastislav Váhala, další ze spolumajitelů, který ve firmě donedávna řídil výrobu.
Továrna až po válce
Řezník Váhala začínal ve skromných, pronajatých prostorách. Na sklonku 30. let si ještě postavil rodinný dům s obchodem a malou dílnou. Měl i další plány, které však kvůli nacistické okupaci musel odložit. Po osvobození si splnil sen a v letech 1945 až 1946 vybudoval továrnu na výrobu konzerv a paštik. Před znárodněním v roce 1950 zaměstnával 24 lidí. Dnešní společnost je desetkrát větší. Specializuje se na kvalitní šunky, slaninu, klobásy, salámy, špekáčky a podobné výrobky. Podnik má nyní sedm vlastníků, všechny pojí příbuzenské vztahy. Například Jan Váhala, který dnes řídí provoz, je vnukem zakladatele. Kdyby někdo ze spolumajitelů chtěl svůj podíl prodat, předkupní právo mají ostatní. Přímo ve firmě pracuje 15 rodinných příslušníků, jsou například směnovými mistry. Většinou mají stejné příjmení, což někdy komplikuje telefonní hovory: nestačí požádat o spojení s panem Váhalou.
"Já mám výhodu, protože jsem se přiženil," konstatuje ředitel obchodu a marketingu Ladislav Denk, další ze spoluvlastníků, který si vzal dceru Vlastislava Váhaly. Rodina se podle něho vždy dokáže domluvit. "Nemáme na všechno úplně stejný názor, ale na zásadních věcech se shodneme," dodává.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.