Časopis dTest odhalil přítomnost plísně v pivech 33 různých značek. V pěti případech, kdy pivo obsahovalo vyšší podíl mytoxinů, podal časopis podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna. Vypití pouhého litru takového piva může způsobit zdravotní obtíže, varuje dTest.
Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta obsahoval 85 mikrogramů mytoxinu. "Litr 'nejzamořenějšího' piva obsahoval takovou porci mykotoxinů, že jeho vypitím už bychom překročili maximální tolerovatelnou dávku této škodliviny na jeden den," vysvětluje dTest.
Jaká piva se testovala a jak to dopadlo? Měl časopis své degustátory? Ptejte se Nikoly Švábové z dTestu on-line od 13 do 14 hodin ZDE
Vyšší podíl jedovatých látek měla i speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.
Ještě na vás čeká 50 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.