Na první pohled to vypadá jako obří rybí sádky a velkokapacitní pole se salátem, rajčaty, okurkami, jahodami a dalším ovocem a zeleninou. Ve skutečnosti jde o promyšlený, samostatně fungující ekosystém, kde ryby živí svými výkaly ovoce a zeleninu a ta tak roste v jejich vodě s minimem vynaložených prostředků. „Jde o unikátní systém chovu ryb a pěstování plodin, kde jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin,“ říká Jan Richtr, doktorand ČVUT a jeden z mála expertů na aquaponické systémy v Česku.
Ve Spojených státech amerických a na Novém Zélandu zažívá aquaponie doslova boom a začíná se ve velkém využívat k velkokapacitní produkci ryb a ovoce a zeleniny. Do Česka tato novinka teprve přichází a aquaponií se zde zatím zabývá teprve pár nadšenců.
Ještě na vás čeká 80 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.