Spropitné, které si ponechá barman nebo číšník, nebude podléhat elektronické evidenci tržeb. Na svém blogu to v pondělí uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). V případě, že si ovšem spropitné ponechá částečně nebo celé majitel restaurace, pak by se mělo evidovat. První fáze elektronické evidence tržeb začne 1. prosince a bude platit pro podnikatele ve stravování a ubytování.
"Ať si každý dává spropitné, jaké chce - je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavést, na tom nechce nic měnit," uvedl ministr. Zároveň Babiš připomněl, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění.
Pokud si tedy podle ministra spropitné nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec, nic se nemění. Jestliže spropitné zákazník hradí z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům, opět nemusí podléhat evidenci tržeb.
Nechává-li si ovšem spropitné plně nebo částečně majitel restaurace, pak podléhá podle Babiše elektronické evidenci tržeb. "Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné," dodal Babiš.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist