V roce 2050 bude na světě skoro 10 miliard lidí, o dvě miliardy více než nyní. Světová zdravotnická organizace přitom očekává, že příští generace spotřebuje o 70 procent více masa. Většina půdy pro chov dobytka už je ale zabraná a není jisté, jak lidstvo ustojí zvýšený jídelní apetit rostoucích populací Indů, Číňanů či lidí z Afriky.

Profesor fyziologie Mark Post z univerzity v nizozemském Maastrichtu má ale recept, jak hladovění stovek milionů lidí zabránit. Již před pěti lety jeho tým vytvořil umělé maso z kmenových buněk krávy. První hamburger ze zkumavky tehdy vyšel na astronomických 250 tisíc eur. "Nyní jsme ale schopní jeho cenu srazit na 10 eur (250 korun), což už je suma přijatelná pro restaurace. Již do několika let bychom navíc měli být schopní dosáhnout ceny masa, která je běžná v supermarketech," říká výzkumník a zakladatel start-upu Mosa Meat, který se na vývoj a výrobu umělého hovězího masa zaměřuje.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.