V roce 2050 bude na světě skoro 10 miliard lidí, o dvě miliardy více než nyní. Světová zdravotnická organizace přitom očekává, že příští generace spotřebuje o 70 procent více masa. Většina půdy pro chov dobytka už je ale zabraná a není jisté, jak lidstvo ustojí zvýšený jídelní apetit rostoucích populací Indů, Číňanů či lidí z Afriky.

Profesor fyziologie Mark Post z univerzity v nizozemském Maastrichtu má ale recept, jak hladovění stovek milionů lidí zabránit. Již před pěti lety jeho tým vytvořil umělé maso z kmenových buněk krávy. První hamburger ze zkumavky tehdy vyšel na astronomických 250 tisíc eur. "Nyní jsme ale schopní jeho cenu srazit na 10 eur (250 korun), což už je suma přijatelná pro restaurace. Již do několika let bychom navíc měli být schopní dosáhnout ceny masa, která je běžná v supermarketech," říká výzkumník a zakladatel start-upu Mosa Meat, který se na vývoj a výrobu umělého hovězího masa zaměřuje.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se