Hovězí guláš, vepřový řízek nebo smažený sýr. Za klasické pokrmy české obědové kuchyně lidé zaplatí bezmála o dvě třetiny víc než před šesti lety. Porce smažáku aktuálně vychází v průměru na 166 korun, zatímco začátkem roku 2019 to bylo průměrně 101 korun. Loni v lednu stál 159 korun, což představuje meziroční zdražení o 4,4 procenta. Řízek podražil během posledních šesti let o 66 korun na průměrných 179 korun.

Stoupají i ceny nápojů. Půllitr dva­náctistupňového piva je nyní na nápojovém lístku v průměru za 61 korun, přičemž před šesti lety to bylo 40 korun. Šálek kávy podražil oproti lednu 2019 na 58 korun z tehdejších 36. Zejména u kávy se dá čekat další zdražení. Její cena na světových trzích láme historické rekordy, za poslední rok se zdvojnásobila.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaký vliv má inflace na gastronomické podniky.
  • Co ovlivnilo tržby kaváren a restaurací v loňském roce.
  • Proč lidé omezují konzumaci alkoholu a co to znamená pro trhy s nápoji.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Více informací ze světa ekonomiky, investic, technologií, práva či lifestylu si přečtěte v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.