Hovězí guláš, vepřový řízek nebo smažený sýr. Za klasické pokrmy české obědové kuchyně lidé zaplatí bezmála o dvě třetiny víc než před šesti lety. Porce smažáku aktuálně vychází v průměru na 166 korun, zatímco začátkem roku 2019 to bylo průměrně 101 korun. Loni v lednu stál 159 korun, což představuje meziroční zdražení o 4,4 procenta. Řízek podražil během posledních šesti let o 66 korun na průměrných 179 korun.
Stoupají i ceny nápojů. Půllitr dvanáctistupňového piva je nyní na nápojovém lístku v průměru za 61 korun, přičemž před šesti lety to bylo 40 korun. Šálek kávy podražil oproti lednu 2019 na 58 korun z tehdejších 36. Zejména u kávy se dá čekat další zdražení. Její cena na světových trzích láme historické rekordy, za poslední rok se zdvojnásobila.
Co se dočtete dál
- Jaký vliv má inflace na gastronomické podniky.
- Co ovlivnilo tržby kaváren a restaurací v loňském roce.
- Proč lidé omezují konzumaci alkoholu a co to znamená pro trhy s nápoji.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.