#jídlove Lukáše Hejlíka Jasně, dalo by se říct, vždyť je to jen smažené kuře. Ale vážení, Vojta Knoll s Michalem Valentou to dotáhli do absolutní dokonalosti. Kluci... 5. 12. 2025 ▪ 2 min. čtení
Kaskádový efekt, který nezná hranice. Tři základní oblasti, které ničí jeden z hlavních pilířů dlouhověkosti Den, světlo, noc a tma. Evoluční mechanismus, který je úzce propojený s celým fungováním lidského těla. Jenže v uplynulých dekádách lidé své... 5. 12. 2025 ▪ 9 min. čtení
Nová, česká, dlouhověká. Šéfkuchařka Jana Jelič vysvětluje, jak v kuchyni propojit tradici s longevity přístupem a proč může být česká kuchyně zdravá i světová Česká kuchyně může být lehká, moderní a zároveň hluboce zakořeněná v tradici. Stačí změnit přístup. Šéfkuchařka Jana Jelič ukazuje, že... 5. 12. 2025 ▪ 7 min. čtení
Nehladovím, jen vím, kdy a co jím. Lubo Smid radí, jak s řízeným hladověním začít Přerušovaný půst prokládá očistnými týdny bez jídla, aby jeho tělo mohlo odpočívat. Musíme mu dát čas na regeneraci, říká Lubo Smid a radí, jak... 5. 12. 2025 ▪ 10 min. čtení
Moje La dolce vita Rozhovorům s novináři se obvykle vyhýbá, když ale dojde na debatu o jídle, je neústupným zastáncem farmářů bojujících s levnější konkurencí z... 5. 12. 2025 ▪ 6 min. čtení
Longevity podcast Studie ultrazpracovaných potravin ukazují na obří zdravotní průšvih. I dosud bezpečná éčka vzbuzují obavy Kolem ultrazpracovaných potravin je v poslední době velké rušno. Před časem je vědci z Harvardu spojili s nárůstem rakoviny tlustého střeva u... 4. 12. 2025 ▪ 2 min. čtení
Michelinský šéfkuchař z Berlína otevřel v Praze novou restauraci. Z české gastronomické scény je nadšený. Jeho cílem je další hvězda Usměvavý a pozitivně naladěný kuchař Gal Ben Moshe tvoří nejen skvělá jídla, ale i prostředí, v němž chcete pracovat. Šéfkuchař pocházející z... 2. 12. 2025 ▪ 6 min. čtení
velké čtení Na skvělé šéfkuchaře nenarazíte jen v Praze: příběhy tří mladých gastronomických mágů z opačných konců republiky V prosinci se českým restauracím budou udělovat michelinské hvězdy. Zatím je mají jen dva podniky v Praze. Představujeme tři špičkové šéfkuchaře... 28. 11. 2025 ▪ 15 min. čtení
BeNative Matcha čaj v McDonald’s? Fastfoodový gigant hledá cestu ke generaci Z Logo se zlatými oblouky mají mnozí mileniálové spojené s nostalgií devadesátých let, kdy se v Česku začaly objevovat první pobočky amerického... ▪ 6 min. čtení
Exkluzivně Five Guys se v Máji otevře už za pár dní. Nechceme cenou lidi vyděsit, říká podnikatel Klán o nastavené laťce Přesně před dvěma lety se poprvé objevila zpráva, že do Česka přichází vyhlášený americký řetězec Five Guys, který se proslavil svými... 24. 11. 2025 ▪ 7 min. čtení
Robustní studie potvrzuje: ultrazpracované potraviny jsou globální hrozbou. Proč patří Češi mezi nejohroženější? Spotřeba sladkostí, uzenin a mraženého jídla skokově roste po celém světě. Po letech dohadů o skutečném dopadu zvýšené konzumace těchto... 3. 12. 2025 ▪ 5 min. čtení
Konečně odpověď? Výzkum poprvé poukázal na potraviny, které by mohly způsobovat tak skokový nárůst rakoviny u mladých Nad výskytem rakoviny tlustého střeva v posledních letech nevěřícně kroutí hlavou nejen lékaři, ale i vědci. Marně tápou, proč se tato diagnóza... 3. 12. 2025 ▪ 5 min. čtení
David Turecký Svými portréty více či méně známých osobností plní stránky nejen magazínu PročNe. S oblibou říkáme, že je to nejlepší portrétní fotograf, se... 14. 11. 2025 ▪ 2 min. čtení
#jídlove Lukáše Hejlíka Wen je mladá dáma původem z Číny. Jejím oborem byl byznys management, s tím se také dostala do Česka. Ale práce v kanceláři ji přestala bavit a... 14. 11. 2025 ▪ 2 min. čtení
Přejídáte se ze stresu, zlosti, nudy nebo v euforii? Zkuste si pořídit menší nádobí Stres a emoční stavy ovlivňují dlouhodobou psychiku i fyzický stav těla. Výrazně určují i stravovací návyky člověka. Podle dosavadního vědeckého... 10. 11. 2025 ▪ 5 min. čtení
Na konkurenční a trochu divoký trh s doplňky stravy míří další český hráč. Stojí za ním známé byznysové jméno Češi patří mezi největší fanoušky doplňků stravy ve střední i východní Evropě. Občas si nějaký suplement vezme skoro 85 procent z nich a... 20. 10. 2025 ▪ 4 min. čtení
Ostřílený šéfkuchař si na střeše Masaryčky otevřel vysněný podnik. Servíruje foie gras z kešu ořechů nebo cavatelli ze ztvrdlého chleba S terasou v samém cípu nejvyššího patra Masaryčky, s mimořádným výhledem na panorama metropole od žižkovského vysílače přes Pražský hrad až po... 29. 10. 2025 ▪ 6 min. čtení
#jídlove Lukáše Hejlíka: Vietnamští bratři i ve svém novém podniku servírují delikátní kombinace tradičních receptů Bratři Khan a Giang patří k nejvýraznějším tvářím druhé vietnamské generace v české gastronomii. Z restaurace Gao Den na kraji Prahy se posunuli... 4. 11. 2025 ▪ 2 min. čtení
BeNative Zachránit se dá i čerstvé maso. Tisíce tun neprodaného jídla míří ročně na charitu Co se neprodá, to se zlevní, případně zpracuje, daruje nebo nakonec zkompostuje, žádné jídlo by nemělo skončit v koši. Tento ideál se snaží... ▪ 3 min. čtení
Školní jídelny Svíčková vs. amarant. Potravináři vedou boj proti stravovací vyhlášce Stát po třiceti letech změnil pravidla pro stravování dětí ve školních jídelnách a nový systém vyvolal ostré spory. Na jedné straně padají... 9. 10. 2025 ▪ 5 min. čtení