Růst cen obilí a následně mouky a očekávané skokové zdražení elektřiny v příštím roce dělá starosti pekařům. Podle průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR přitom již v letošním prvním pololetí devět z deseti pekáren skončilo ve ztrátě. Pekaři proto budou během podzimního vyjednávání s obchodními řetězci chtít, aby jim obchodníci platili za pečivo více než dosud.

"Dle údajů ČSÚ klesla za poslední dva roky v období hospodářské krize odbytová cena chleba o 15 procent, cena pšeničného pečiva o 25 procent, a ceny jsou tak dnes na úrovni jako před deseti lety," uvedl dnes svaz ve svém prohlášení.

Pšenice jde nahoru

Zatímco loni touto dobou cena tuny potravinářské pšenice jen výjimečně přesáhla 2800 Kč, dnes již je vyšší než 4500 korun. Mlynáři podle pekárenského svazu již dopředu avizovali brzké zdražení mouky o 2000 Kč za tunu. V červnu jim za ni pekaři platili v průměru lehce přes 5500 korun za tunu.

Podle pekařů nemusí případné zvýšení výrobních cen pečiva znamenat, že vzroste jeho cena pro spotřebitele. Obchodní řetězce se totiž snaží držet ceny základních potravin, mezi něž chléb a rohlíky nebo housky patří, dole. V ostrém konkurenčním boji obchodníků jsou tyto ceny jednou ze zbraní k nalákání zákazníků. Řetězce přitom od pekáren odebírají zhruba dvě třetiny jejich produkce.

Určité zdražení nastane

To, že zákazníci při nákupu potravin stále vnímají jako jeden z nejdůležitějších faktorů jejich cenu, potvrzují také sami obchodníci. "Proto se budeme snažit udržet ceny pečiva co nejnižší," uvedl například v pondělí mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby však určitě nějaké navýšení spotřebitelských cen pečiva nastane.

O budoucích cenách chleba a pečiva v ČR rozhodnou zejména podzimní jednání velkých pekáren s obchodními řetězci. "Věříme, že bude veden věcný a vstřícný dialog obou stran nad změněnými podmínkami," stojí v prohlášení pekárenského svazu. Na podzim uzavírané smlouvy jsou podle svazu pro pekaře nevýhodné, platí totiž celý následující rok a případný růst nákladů v nich není zohledněn. I proto se výrobci pečiva obávají možného zvýšení ceny elektrické energie po novém roce až o čtvrtinu v důsledku vyššího příspěvku na obnovitelné zdroje.

"Není dlouhodobě možné nakupovat vstupy za evropské ceny a prodávat finální výrobky za ´ceny sociální´," tvrdí pekaři. Nízké ceny vedou podle jejich svazu k podkapitalizaci pekařských firem a ničí pekařský obor. Zaměstnanci pekáren jsou nejhůře placenými lidmi v potravinářství, jejich měsíční mzda se pohybuje kolem 16.000 korun, uvedl svaz.

Spotřebitelská cena kilogramu konzumního chleba dosahovala letos v červnu průměrně 18,40 koruny, zhruba o 3,50 Kč více než koncem roku 2001. Cena výrobců přitom ve stejném období stoupla pouze o 15 haléřů na 14,18 koruny, poznamenal pekárenský svaz.

Také ceny pšeničného pečiva na pultech obchodů vzrostly od konce roku 2001 výrazněji než cena, kterou obchodníci platí za rohlíky pekařům. V posledních třech letech ale marže obchodu výrazně klesla z více než 60 procent v prosinci 2007 na 35 procent letos v červnu.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist