Mlýn Herber

Počet zaměstnanců:

40 před pěti lety, 34 v současnosti

Obrat:

Loni to bylo 281 milionů a před pěti lety 297 milionů korun.

Zisk:

Loni šest milionů, před pěti lety 22 milionů.

Nejvýznamnější zakázka:

Výroba speciální mouky pro velké výrobce trvanlivého pečiva, na výrobu oplatek, sušenek nebo piškotů.

Nejzajímavější zakázka:

Výroba mouky, která způsobuje pomalé a rovnoměrné uvolňování energie z pečivárenských výrobků do organismu, a eliminuje tak prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Nejlepší výrobek:

Pšeničné výrobky, jako je hladká velmi světlá mouka pro výrobu těstovin nejvyšší kvality a mouka na výrobu pečiva. Celozrnná žitná mouka a certifikovaná bezlepková kukuřičná krupice.

Na letitém dřevěném sloupu jsou dlátem vyryté čtyři číslice. Jednička, devítka, znovu jednička a dvojka - dohromady skládají letopočet, který prozradí, že tenhle dům na opavském Palhanci pamatuje nejméně celé století. Stojím v jednom ze čtyř pater mlýna Herber, který na podzim vyhlásili firmou roku Moravskoslezského kraje.

V historické budově s příhodnou adresou Mlynářská 1 se proplétají ocelové konstrukce s poctivou starou dřevařinou a člověk tu kromě zvláštní vůně čerstvě namletého obilí intenzivně vnímá ještě něco. Genius loci. Na tomhle místě stával mlýn už za dob Karla IV. a ani čtyřicet let devastace v období znárodnění a komunisty podepsané rozhodnutí o ukončení činnosti mlýna tradici nepřerušily.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se