Výroba hotových jídel a polotovarů byla nejrychleji rostoucí součástí hospodaření nenápadné, ale poměrně významné gastronomické firmy. JLV – dříve Jídelní a lůžkové vozy – zajišťující mimo jiné výhradní catering Českým drahám za minulý rok podle předběžných výsledků utržila 314 milionů korun, zisky má v jednotkách milionů.
Celkově je to jen o něco méně než v předešlém roce. S nadsázkou se dá říct, že stravování ve vlacích a obsluha lůžkových vagonů je jeden z nejjistějších byznysů v Česku. JLV paradoxně přišla o část loňských příjmů kvůli nové smlouvě s českým státním dopravcem.
"Její podmínky se negativně promítly do našeho hospodaření. Pokles jsme ale nahradili růstem výnosů z dalších rozvojových aktivit, díky nimž jsme se přiblížili výsledku předchozího roku," popisuje generální ředitel JLV Bohumír Bárta.
Kromě svého tradičního byznysu drží JLV ještě jedenáct obchodních značek, často spjatých s nádražími. Provozuje třeba jídelny Burger King či obchody Pont či Bio Point, dohromady má více než 500 zaměstnanců.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.