Řízku, guláši, smaženému sýru nebo svíčkové na smetaně může jiný pokrm v Česku jen těžko konkurovat. Tato jídla se každoročně umisťují na vrcholech žebříčků, co se týče oblíbenosti. "Poté hned následuje pizza a špagety," dodává propagátor české gastronomie Pavel Maurer s tím, že kombinace zmíněných jídel tvoří hlavní evergreeny pro 80 procent Čechů.
Přesto se trendy v posledních letech mění, a to především ve velkých městech, kde vznikají stále nové podniky. Největší boom v minulém roce zaznamenala americká kuchyně. "Burgery jsou bezpochyby trendem poslední doby. Zažívají velký nárůst obliby a stále více ukusují z koláče tradičně populárních pizz," popisuje výkonný ředitel dovážkové služby Dámejídlo.cz Jan Matějů. Zatímco v roce 2014 lidé u firmy na každých 100 hamburgerů objednali 233 pizz, vloni to bylo 211 pizz.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.