Snídani do sebe hodíte za běhu, oběd zhltnete za pět minut a stejně rychle spořádáte večeři. Podobné stravovací návyky vám ušetří pár minut denně, ale dost možná si zkrátíte život o několik let. Podle výzkumů se u rychlých jedlíků zvyšuje pravděpodobnost obezity, tím pádem roste riziko, že se u nich vyvine me­tabolický syndrom. Což je stav, kdy se u člověka vyskytne současně několik nemocí či příznaků. Vedle obezity i vysoký krevní tlak, zvýšená hladina glukózy v krvi a zvýšená hladina krevních lipidů, konkrétně cholesterolu. Všechny tyto faktory zvyšují riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

K tomuto závěru došli vědci z Hirošimské univerzity, poté co sledovali po dobu pěti let 642 mužů a 441 žen, které označili buď za pomalé, normální, nebo rychlé jedlíky. Zjistili, že u bezmála 12 procent rychlých jedlíků se rozvinul metabolický syndrom. Totéž se stalo jen u 6,5 procenta lidí, kteří jedli běžným tempem.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč při rychlém jedení tloustneme.
  • Jak zapříčiňuje hltání jídla cukrovku.
  • Co dělat, abychom tempo jídla zpomalili.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.