Masivní žlutý nakladač s rachotem nabírá stovky kil barevné směsi ovoce a zeleniny a odváží je do hluboké černé nádrže. Jakmile se za návozem zavřou široké vzduchotěsné dveře, kvašení neboli fermentační proces může začít. „Teď to potrvá přesně 28 dní, než tu nádrž znova otevřeme. Mezitím bakterie dělají svou práci – tedy rozkládají hmotu a vyrábějí metan, který si my průběžně odčerpáváme,“ vysvětluje Jan Svoboda, jenž má zde, v bioplynové stanici Odas ve Žďáru nad Sázavou, na starosti provoz.

Je to jedna z pouhých dvou bioplynových stanic v Česku, které mohou zpracovávat odpad ze supermarketů a velkoskladů. Tyto potraviny, jež se neprodají, dokáže přeměnit na bioplyn a z něj pak vyrobit elektřinu a teplo. 

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se