Každý týden míří do jedné švédské kuchyně desítky kilogramů potravin s označením "prošlé". V bednách jsou zbytky ze salátových barů či neprodané suroviny ze supermarketů, tržnic a univerzitní kafeterie. Více než devadesát procent toho, co do kuchyně doputuje, by se normálně rovnou vyhodilo. Cateringová firma Rude Food však umí i toto jídlo upravit a následně ho prodává.

"Je to trend velkých jmen ve světě potravinářského průmyslu, která zavírají svou restauraci na dva týdny a vaří pouze z toho, co jim zbylo. Přicházejí s recepty, jež mají upozornit na nadměrné plýtvání. O jídle se tak snažíme přemýšlet i my," říká zakladatelka Rude Food Zeenath Hasan, která zároveň šéfuje vlastní restauraci.

Rude Food funguje jako nezisková společnost, která dodává pro jiné nekomerční organizace. Pracují zde převážně dobrovolníci vyrábějící veganské pokrmy. Nabídka cateringu je pokaždé jiná – záleží na tom, co do kuchyně dorazí. Nadšenci zpracovávají například červenou řepu či zelí nebo umějí z banánů dodaných supermarketem udělat zmrzlinu.  

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se