K vybudování Sušírny z pod Radhošťa vedla Zuzanu Forejtkovou touha zachránit ovoce a zeleninu, o které třeba jen kvůli drobným potlučeninám nemají lidé v obchodech zájem. S pomocí rodiny svůj podnik otevřela před třemi lety. Začínala s několika málo produkty, dnes jich nabízí téměř 60 – a týdně nasuší kolem 250 až 400 kilogramů potravin. Křížaly, cibulové kroužky nebo rajčatové chipsy prodává ve vlastním e-shopu a bezobalové prodejně, nabízí je ale třeba i na online farmářském tržišti Scuk.cz nebo během trhů v regionu.

Sušírna, která se nachází nedaleko centra Rožnova pod Radhoštěm, zpracovává nejen vizuálně neprodejné ovoce a zeleninu, ale také přebytky od místních farmářů. Její filozofií je žít udržitelně a neplýtvat přírodními ani lidskými zdroji. Také ty totiž Forejtková dokáže ocenit – dává práci handicapovaným lidem, kteří jsou jinak nezaměstnatelní. Díky svému environmentálnímu i sociálnímu přesahu letos ve Zlínském kraji zvítězila v soutěži Moneta Živnostník roku 2022.  

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 179 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se